Izmenjava znanj, izkušenj in generiranje novih idej

Maker:S,Date:2017-9-23,Ver:6,Lens:Kan03,Act:Lar02,E-Y
19 apr2018
264

MARIBORZdruženje EPEKA, so.p. je v sodelovanju s poslovno skupnostjo AmCham, na izmenjavo sprejelo svetovalko iz Upravne enote Gornja Radgona, in s tem ponudilo izmenjavo znanj, izkušenj in generiranje novih idej. Po končani izmenjavi, je Brigita zbrala nekaj besed o tem kako je potekalo delo v Mladinskem centru Romska postaja in v Galeriji Epeka.

Od 9.4.2018 do 13.4.2018 sem se udeležila izmenjave med Upravno enoto Gornja Radgona in Združenjem EPEKA, so.p.. Moj mentor je bil g. Žiga Štajnbaher, prav tako so pri izvedbi programa sodelovali njegovi sodelavci in vsi prispevali k nepozabni in krasni izkušnji, ki bi jo priporočala prav vsem v javni upravi. Sodelovanje pri izmenjavi je brez zadržkov omogočil tudi moj delodajalec, ki ga zastopata v.d. načelnik Franc Hofman in vodja oddelka Jožica Kaučič.

Združenje EPEKA, so. p., je društvo v javnem interesu na področju kulture in društvo v javnem interesu na področju mladine. Znanstveno – raziskovalno združenje za umetnost, kulturne in izobraževalne programe in tehnologijo EPEKA, socialno podjetje, je bilo ustanovljeno leta 2008 kot pobuda povezati ustvarjalke in ustvarjalce kulturnih, umetniških, izobraževalnih, znanstvenih in tehnoloških vsebin za projekt Evropska prestolnica kulture 2012. Leto dni kasneje je EPEKA predlagala Mestni občini Maribor kandidaturo za naslov Evropska prestolnica mladih, kar je Maribor leta 2013 tudi pridobil. Podjetje nadaljuje s svojo aktivnostjo na področju EU državljanstva, širjenja EU vrednot in medkulturnega dialoga, zato so vzpostavili in zaščitili naslov Evropska prestolnica Romov, ki ima namen spodbujanja sprejemanja Romov v družbo v Evropi.

Untitled designIzpostaviti je potrebno projekt prve romske restavracije v EU, Romani kafenava, ki deluje po principu socialnega podjetništva, Družbeno odgovorno zaposlovanje – Fair employment, v okviru projekta Mladi z manj možnostimi s pomočjo mladinskega dela do zaposlitve. Sodelujejo s programom Erasmus + oz. z nacionalnima agencijama CEMPISU in MOVIT, ki je namenjen omogočanju študija, usposabljanja, pridobivanja delovnih izkušenj ali opravljanja prostovoljnega dela mladih v tujini.

Program dela v tednu izmenjave:
– ponedeljek 9.4.2018; uvodno vodenje strokovnega delavca g. Štajnbaherja po prostorih EPEKE in spoznavni sestanek z novimi sodelavci v prihodnjem tednu. Spremljanje procesa dela, ki zajema postopke sledenja objavljenih razpisov za pridobivanje sredstev za izvajanje projektov, ažuriranje spletnih strani, svetovanje Romom. Področja s poudarkom so mladinska dejavnost (mobilnost mladih in neformalno izobraževanje), kultura in umetnost, prostovoljstvo, spodbujanja medkulturnega dialoga zlasti Romov (prva romska restavracija v EU) in beguncev ter vzpodbujanje podjetništva brezposelnih mladih (razvoj novih produktov in zaposlovanja);
– torek 10.4.2018; spoznavno srečanje z mladimi iz Španije – Katalonije in seznanitev z aktivnostmi tega dne. Prazen prostor na sedežu podjetja, ki je namenjen zaposlenim EPEKE, in bo omogočil bolj zbrano delo, je potrebno očistiti ter odstraniti odvečno pohištvo. Po opravljenem, strokovna sodelavka EPEKE vodi tečaj slovenščine za prostovoljce iz tujine in sicer osnove kot so abeceda, kako se predstaviti, števila ipd. V veliko zadovoljstvo je spremljati mlade, ki se seznanjajo s slovenščino, s kulturo in navadami pri nas;
– sreda 11.4.2018; seznanitev z nalogo tega dne in sicer je potrebno izbrati motiv za prazno steno v novi pisarni, ki bo simboliziral enega izmed poslanstev podjetja in sicer spodbujanje medkulturnega dialoga z Romi. Nalogo opravljamo Kim, Aimad, Anas in jaz. Po tehtanju predlogov je izbran Kimin predlog in sicer razvejano drevo zelene barve, ki simbolizira vkoreninjenost in širino, ki je okrašeno z romskim simbolom kolesa rdeče barve, ter stiliziranimi ptički modre barve, ki simbolizirajo prihajanje in odhajanje. Po sprejetju predloga je potrebno motiv iz papirja prenesti na steno, kar je prav tako z odliko opravila Kim, preostali pa smo se lotili barvanja. Ob zaključku delovnega dne smo vsi navdušeni nad rezultatom in nad odličnim vzdušjem;
– četrtek 12.4.2018; Galerija EPEKA se pripravlja na otvoritev razstave slikarja Gregorja Pratnekarja. Prostor je potrebno očistiti in ob vodenju strokovnega sodelavca EPEKE izobesiti slike ter jih umestiti v prostor;
– petek 13.4.2018; spremljanje procesa dela. Ob 19.00 uri je otvoritev razstave v Galerije EPEKA, ki se je udeležijo vsi zaposleni, ki so sodelovali pri pripravah in prostovoljci iz Španije. Ob zaključku sledi prisrčno slovo.

Moja ocena izkušnje je zelo pozitivna. Vzpodbudno je da Ministrstvo za javno upravo omogoča izmenjave s katerimi se vzpodbuja sprememba del in nalog na drugih področjih in v drugih organizacijah ne glede na predznanje in izkušnje. Pomembno je da se v izogib nevzpodbudni rutini in ustaljenemu delu ter organizaciji, lahko ponovno preizkusimo v prilagodljivosti, vzpostavljanju novih poznanstev, izmenjavi izkušenj in znanj. Zame je bil zelo pomemben prisrčen odnos in odlično vzdušje, prav tako pa zavedanje da je potrebno disciplinirano delo za dobre rezultate, sploh na trgu dela in s pridobivanje sredstev na podlagi razpisov pod različnimi razpisnimi pogoji.

Brigita Padovnik
svetovalka, Upravna enota Gornja Radgona

FOTO: EPEKA, so.p.

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji