EVS podari drevo – podari življenje

Slika 1
13 apr2018
264

MURSKA SOBOTA – Udeleženca Evropske prostovoljske službe v okviru projekta Podari drevo – podari življenje nabirata dragocene izkušnje.

Victor in Matei, mlada prostovoljca iz Romunije, sta vključena v sedemmesečni projekt ki ga v okviru programa Erasmus+ izvaja Raziskovalno izobraževalno središče Dvorec Rakičan. Razlogi za njuno odločitev da izbereta ravno ta projekt in Slovenijo, so različni.

Matei je bil v času svoje zaposlitve zaposlen, prepričala pa ga je tema projekta. Diplomiral je na Univerzi v Bukarešti v okviru programa Okoljske študije. Ravno to je bila odlična priložnost za pridobivanje neformalnih izkušenj, del prostovoljskih aktivnosti je namreč zasaditev novih dreves rakičanskega grajskega parka. Tudi Victorja je prepričala okoljevarstvena tema, ki je ena izmed prioritet organizacije ki ga je v Slovenijo poslala kot prostovoljca, v njene aktivnosti pa se vključuje kot del ekipe tudi v vlogi podpredsednika. Njegov razlog je bila tudi izmenjava izkušenj med organizacijama.

Slika 2

Foto: Tadeja Horvat

 

Cilj projekta je z neformalnimi orodji in metodami dvigniti  zavest in družbeno odgovornosti na področju varovanja in ohranjanja okolja v lokalnem okolju. Predvsem mlade spodbuditi k razmišljanju, da s svojim lastnim ravnanjem in lastno odgovornostjo vplivajo k izboljšanju odnosa do narave in jo s tem na nek način varuje.

Prostovoljca sta vpeta v vse aktivnosti projekta, ki zasledujejo omenjene cilje in mlade ter ostale zainteresirane postavljajo v vlogo aktivnih državljanov. Med drugim sta s svojim strokovnim prispevkom za naslovom “Hempcrete: A green alternative to modern construction” sodelovala na XIII. Mednarodni konferenci “Ekologija za boljši jutri”, ki je v marcu potekala v RIS Dvorcu Rakičan.

Slika 3

Foto: Tamara Muhič

 

Osrednja projektna aktivnost je vsesplošna akcija »Podari drevo – podari življenje«, v okviru katere lahko lokalna javnost v skladu s svojimi možnostmi podari drevo. Prvo drevo je minuli konec tedna zasadil predsednik vlade dr. Miro Cerar, ki sta ga spoznala tudi prostovoljca ter z njim izmenjala nekaj besed.

Strinjata se, da je Evropska prostovoljska služba, poleg novih izkušenj in znanj, odlična priložnost za spoznavanje samega sebe, svojih zmožnosti in potencialov. Življenje zunaj okvirov varnega doma zanju predstavlja osebno in profesionalno rast.

Slika 4

Foto: Tamara Muhič

 

Prav posebno izkušnjo sta doživela kot gosta na lokalnem radiu, kjer sta v oddaji Nedeljska kuhinja predstavila projekt in svojo prostovoljsko izkušnjo. Njune predstavitve so bili veseli tudi na murskosoboški gimnaziji, kjer so podrobneje spoznali priložnosti programa Erasmus+. V nadaljevanju načrtujeta še izvedbo okrogle mize, tematskega večera, fotografskega natečaja in vodenega ogleda grajskega parka. V okviru projektnih aktivnosti ju lahko spremljate na Facebook strani projekta »Plant a tree – grow a life project«. Z veseljem bosta delila tudi izkušnje in nasvete.

Slika 5

Foto: Nuša Vučkič

 

»Bivanje in delo v tujini za prostovoljce predstavlja neprecenljivo izkušnjo. S projektom želimo spodbujati aktivno (evropsko) državljanstvo mladih, okrepiti njihovo znanje, spretnosti in kompetence, spodbujati medkulturno zavesti, mobilnost,  sodelovanje med mladimi nasploh, kakor tudi med organizacijami.«, pravi vodja projekta, Nuša Vučkič. Dodaja, da se kompetence, ki jih delodajalci iščejo pri kandidatih, zelo prekrivajo s tistimi, ki jih prostovoljci pridobijo v okviru EVS.

 erasmusmovit

 

Projekt je financiran s strani Evropske komisije. Vsebina sporočila odraža izključno stališča avtorja.

Nacionalna agencija ter Evropska komisija nista odgovorni za kakršno koli uporabo informacij, ki jih sporočilo vsebuje.

Vir: RIS Dvorec Rakičan

Foto: Tadeja Horvat, Tamara Muhič, Nuša Vučkič

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji