Do katere meje smo dolžni razumeti kulturne razlike?

26 Apr2018
569

EVROPA – Vsem, ki smo v stiku z drugimi kulturami in pripadniki drugih religij, se venomer seznanjamo z drugačnimi vrednotami, med katerimi so zagotovo tudi takšne, ki so nam tuje.

Latvia caseOb udeležbi na mladinski izmenjavi v Latviji, kjer sem bil vodja petih mladih udeležencev, smo naključno naleteli na sporočilo osnovnošolcem, ki ga nikakor nismo mogli razumeti. Ob vstopu v šolo namreč opazimo plakat velike dimenzije, na katerem sta latvijska zastava in grb, pod njima pa postroj otrok v vojaških uniformah in našitkih z latvijsko zastavo ter napisom Latvija.
Zaradi obljube organizatorjem namenoma ne omenjam naslova projekta, ne osebnih imen, navajam pa argumente, s katerimi so nekateri tovrstne plakate zagovarjali.
V Latviji namreč vlada strah pred rusko vojaško akcijo in prav ta strah je razlog, da je treba že od malih nog začeti z urjenjem za primer najhujšega. Gre namreč za “mlado stražo”, ali “Jaunsardze” v originalu; program v celoti financiran s strani države. Izvedel sem še, da starši, ki iz kakršnih koli razlogov ne bi želeli obleči vojaške uniforme v tem programu žal ne morejo sodelovati, čeprav je financiran iz davkov, ki jih plačujejo tudi starši otrok, ki jim vojaška uniforma pri 10 ali 12 letih pač ni sprejemljiva.
Ob brskanju po spominu sem našel edino primerjavo s tem plakatom v mračni zgodovini prve polovice prejšnjega stoletja, kjer je nek drug režim vključeval otroke paradržavne organizacije.
Kot gost v državi sem skušal razumeti argumente, kot so bili, da so ogroženi kot nacija, da pred 18 letom ne pridejo v stik s pravim orožjem, da je to del njihove kulture in podobno.
In da, domovinska vzgoja ne predstavlja ničesar slabega. Tudi aktivnosti v naravi (na primer s taborniki) so zelo pozitivne. A ko vojaška uniforma za osnovnošolce predstavlja pogoj za sodelovanje v programu financiranim z davkoplačevalskim denarjem in podprtim s strani države, se razumevanje drugačnosti postavlja pod velik vprašaj.
In tukaj se ponuja odgovor na vprašanje iz naslova – tudi pri razumevanju drugačnosti obstajajo določene meje in zame so plakati z otroci v vojaških maskirnih uniformah nekaj, kar je onstran meja razumevanja drugačnosti.

Prav zaradi zagotovila organizatorjem ne morem objavljati drugih slik razen te, ki je slika plakata, ki se ob sliki predsednika republike pojavi na vhodu v osnovno šolo in ki je prva stvar, ki jo otroci med 6 in 15 letom vsako jutro zagledajo.

Igor Jurišič

Vir in foto: Popotniško združenje Slovenije

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji