Dan za spremembe – Povezujemo skupnost

06 Apr2018
497

SLOVENIJA –  V soboto, 7. aprila 2018, se bo odvil že 9. Dan za spremembe. Velika vseslovenska prostovoljska akcija v organizaciji Slovenske filantropije bo ponovno povezala številne akterje po celi Sloveniji, letos pod geslom “Povezujemo skupnost“. Na uredništvu mlad.si smo ob tej priložnost za komentar prosili  Terezo Novak, direktorico Slovenske filantropije, ki že 25 let uspešno promovira prostovoljstvo in s tem prispeva k boljši in bolj strpni družbi, ki temelji na spoštovanju vseh, ne glede na osebne in življenjske okoliščine. 

Učinki prostovoljskih akcij “Dan za spremembe” so mnogostranski

Zapuščena igrišča smo spremenili v barvita mesta druženja, v veliko krajev smo prinesli idejo izmenjave, zato je mnogo stvari našlo nove lastnike in med druženjem mnogo ljudi nove znance in prijatelje, vzpostavile so se povezave med prostovoljskimi organizacijami, šolami in vrtci, komunalnimi službami in občinami in zdaj se že več let skupaj, povezano lotevajo lokalnih izzivov in jih skupaj rešujejo. Verjamemo, da so dosedanje akcije, prispevale tudi  k širjenju solidarnosti.

Rdeča nit letošnje vseslovenske akcije je povezovanje skupnosti in vključevanje ljudi, odrinjenih na rob družbe 

Letos bo v 79 krajih, v okviru 140 nosilnih akcij, na terenu aktivnih več kot 15.000 prostovoljcev in 550 organizacij (društev, šol, vrtcev, občin, zavodov, krajevnih skupnosti in podjetij). Rdeča nit je povezovanje skupnosti in vključevanje ljudi, odrinjenih na rob družbe (starostnike, begunce in migrante, mnoge otroke in mladostnike, rome, brezdomce, gibalno ovirane, …). Mnogo bo tudi  večjih  čistilnih akcij, ki jih bo po vsej državi na ta dan kar 42. Tudi to je zelo kakovosten način druženja. Veliko skrbi posvečamo v akcijah letos skrbi za naravo, kulturno dediščino in živali. 10 akcij bo namenjih medsosedski pomoči, obeta pa se tudi 20 prireditev in 27 akcij ozaveščanja, npr. o izrazih ustvarjalnosti slepih in slabovidnih, o avtizmu in o boleznih. Da se lahko zbere sredstva za različne oblike pomoči bo tudi 16 zbiralnih akcij.

DZS_578x-289

S sloganom akcije Ne prepuščaj se toku, SPREMINJAJ se tudi TI! Slovenska filantropija že vsa leta nagovarjamo posameznika

S sloganom nagovarjamo posameznike, da se preizkusijo v vlogi prostovoljke ali prostovoljca, da s svojim časom, znanjem in dobro voljo  prispevajo za boljši jutri vseh. V soboto se lahko pridruži vsak in se preizkusi v vlogi prostovoljke ali prostovoljca. Na spletni povezavi Slovenske filantropije preverite, kje potekajo akcije v vaši regiji, kaj se bo dogajalo, kdo vse sodeluje in poiščite kontakte organizatorjev.

 Naj bo 7. april resnično dan za povezovanje skupnosti!

Tereza Novak, direktorica Slovenske finatropije

Vir: uredništvo mlad.si

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Mnenja

Sorodni članki

Avtorji