9. Dan za spremembe na Ptuju

Arhiv CID Ptuj - 9. Dan za spremembe 7. 4. 2018, foto Črtomir Goznik (34)
13 apr2018
199

PTUJ – Center interesnih dejavnosti Ptuj (CID Ptuj) že vrsto let povezuje različne organizacije v vseslovenskem prostovoljskem projektu Dan za spremembe, ki ga na nacionalnem nivoju koordinira Slovenska filantropija

V letošnjem letu smo se povezali Društvo za šport invalidov MOST Ptuj, Osnovna šola Ljudski vrt Ptuj s podružnično šolo Grajena in CID Ptuj v sodelovanju s prostovoljci iz  Manager kluba Ptuj in PGD Grajena.  Akcija je letos na Ptuju potekala pod naslovom 9. Dan za spremembe – povezujemo na Ptuju.

V soboto, 7. aprila 2018 smo  v dopoldanskem času na OŠ Ljudski vrt in podružnični šoli Grajena za več kot 500  njihovih učencev  pod vodstvom prostovoljcev iz Društva za šport invalidov MOST Ptuj  izpeljali predstavitev različnih športov invalidov. Predstavljeni so bili  golball, kegljanje za slepe, košarka na vozičkih, namizni tenis na vozičkih, odbojka sede in šah za slepe.

Eden od namenov akcije je bil ozaveščanje in informiranje mladih o različnih športih, s katerimi se ukvarjajo invalidne osebe, s praktično demonstracijo in možnostjo praktičnega preizkusa v posameznih športnih panogah.

Ob predstavitvi športov smo na podružnični šoli Grajena v sodelovanju s prostovoljci PGD Grajena učencem in zunanji zainteresirani javnosti ob prisotnosti predstavnikov četrtne skupnosti Grajena predstavili pomen in delovanje aparata AED pri reševanju življenj. Rdeči križ Ptuj je posodil komplet demonstracijske lutke in AED aparata. Učenci in zainteresirani so lahko v praksi preizkusili postopek oživljanja.

Ker v četrtni skupnosti Grajena trenutno ni AED aparata, je eden od ciljev letošnje akcije bil zbrati sredstva za nabavo aparata, ki bo nameščen na podružnični šoli Grajena in dosegljiv 24 ur na dan.  S to akcijo smo želimo opozoriti tudi na problem dosegljivosti AED aparatov, saj večina aparatov, nameščenih v MO Ptuj ni dosegljivih 24 ur.

Kot prvi so se zbiranju sredstev priključili v Manager klubu Ptuj, nekateri njihovi člani so pomagali tudi kot prostovoljci pri predstavitvi športov invalidov. K akciji zbiranja sredstev je pristopilo še nekaj donatorjev, ki so omogočili, da bo 20. aprila 2018 na Dan podružnične šole Grajena v uporabo predan 24 ur dostopen AED aparat. Hvala vsem donatorjem.

Letošnjo akcijo smo v petek, 6. aprila 2018 nadgradili  tudi s korporativnim prostovoljstvom. V koordinaciji Slovenske filantropije so prostovoljci iz Zavarovalnice SAVA, predstavništva na Ptuju namenili štiri ure svojega dela za barvanje nekaterih prostorov Mestnega kina Ptuj. Prijetno vzdušje je bila zanimiva izkušnja, tako za sodelavce CID Ptuj kot delavce zavarovalnice SAVA. Veseli bomo, če bo v bodoče tudi kakšno drugo podjetje iz našega okolja v korporativnem prostovoljstvu zaznalo svojo priložnost družbeno odgovornega ravnanja in delovanja.

Hvala vsem sodelujočim prostovoljcem in organizacijam, ki so letos pomagali spreminjati na Ptuju.

Jurij Šarman

Vir in foto: CID Ptuj

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji