Z MCI-jem v kino!

admission-2974645_960_720
27 mar2018
235

IDRIJA – Sodelujemo pri projektu Aktivirajmo se!, v katerem se trudimo, da bi v lokalnem kraju poiskali in ustvarili dobre prakse vključevanja posameznikov, ki se zaradi svojih specifičnosti ne morejo zaposliti in/ali se težje socialno vključijo.

Za tokratno srečanje smo si zamislili nekoliko drugačno druženje, s katerim bi mladim približati tudi druge možnosti v Idriji in ne samo druženje v Mladinskem centru Idrija. Odločili smo se, da druženje razdelimo na dva dela, in sicer smo se najprej zbrali v Slaščičarni in kavarni Emilija, nato pa smo šli v Filmsko gledališče Idrija. Slaščičarno in kavarno Emilija smo izbrali zato, ker je eden redkih lokalov v Idriji, ki ima omogočen dostop z invalidskim vozičkom. Prav tako pa je nekoliko novejši lokal in ga morda še vsi ne poznajo. V času zimskih počitnic Filmsko gledališče Idrija ponuja raznolike filme. Udeležencem dogodka smo že prej dali na izbiro, kateri film bi si radi ogledali. Izbrali so film Zadnji ledeni lovci (dokumentarec), ki pripoveduje zgodbo o trenutni generaciji inuitskih lovcev na vzhodni Grenladniji in predstavlja zadnje poglavje v njihovi dolgi in bogati zgodovini. Po ogledu filma smo se še nekoliko pogovorili in se poslovili. Obisk slaščičarne in ogled filma pa bo zagotovo odlična iztočnica za naše naslednje srečanje.

Udelečencem smo želeli z obiskom kina pokazati, da je s strani v dvorano urejen dostop za invalidski voziček in jih seznaniti,  da imajo z izkaznico Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve cenejši vstop tudi v idrijski kino, ter da si lahko njihov spremljevalec film ogleda brezplačno. Filmsko gledališče Idrija namreč sledi smernicam delovanja Mestnega kina Kinodvor Ljubljana, ki osebam z oviranostmi prav tako ponuja cenejšo vstopnico.

K opisu dogodka želim dodati še osebni (strokovni) razmislek o izrazu oviranosti. Izraz oviranost je sicer morda nekoliko presplošen, saj ne vemo točno katere oviranosti so vse vključene v definicijo. Ali gre za gibalno oviranost in ta definicija zajema osebe na invaldiskem vozičku ali gre tudi za druge vrste oviranosti, kot npr. posamezniki z motnjami avtističnega spektra, ki si zaradi svoje »oviranosti« ne bi znali sami kupiti vstopnice? Res je, da svojo oviranost lahko dokažejo z izkaznico Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, ampak ali smo laiki in/ali uslužbenci v javnih zavodih dovolj izobraženi, da vemo kaj ta izkaznica pomeni in kako reagirati, če posameznik pride v našo ustanovo? Je naše lokalno okolje dovolj izobraženo in vključujoče, da se lahko posamezniki z »oviranostmi« vključujejo v socialno življenje mesta?

Želimo si, da bi tovrstna srečanja in dogodki bili začetna iskrica za ustvarjanje bolj vključujoče družbe. Občina Idrija je v lanskem letu postala občina prijazna invalidom, tako, da se naš projekt odlično sklada z aktualnimi dogodki v lokalni skupnosti. Če bo samo en od naših udeležencev še kdaj šel sam v kino in tortico, je naš začetni cilj dosežen. Če bo še kakšna javna inštitucija spodbudila možnosti dostopnosti in vključevanja, pa bomo še več kot zadovoljni.

Vir in foto: Mladinski center Idrija

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Lokalno Novice Projekti

Sorodni članki

Avtorji