“Tudi pri nas smo delali butare!”

img_8219 (Small) (2)
30 mar2018
220

MARIBOR – V soboto, 24.3.2017 smo, tako kot vsako leto doslej, ponovno organizirali delavnico pletenja butar ali, kot rečemo na štajerskem, presmecov.

 Že med tednom smo zaposleni pridno iskali zelenje, a se narava še ni čisto prebudila in morali smo biti precej kreativni  Uspelo nam je, in v soboto je preko 40 ljudi, otrok, mladostnikov in njihovih staršev, ustvarjalo z nami!

 Butare so praviloma narejene iz zimzelenega rastlinja, vendar se njihova izdelava razlikuje iz kraja v kraj, znanje izdelave pa se prenaša iz roda v rod.

Ob začetku delavnice smo se pogovorili o tem, kaj vse pravzaprav potrebujemo. Osnovo butare predstavljajo palice različnih grmov/ dreves: rodoviten les, zimzelen les, les cvetočega grma ali drevesa, nato sledi nekaj bodičastega – le to vpletemo v notranjost butare, da nas ne pika preveč. Potem sledi raznorazno zelenje (pušpan, brin, bršljan, … )

V butaro se po nekaterih običajih lahko vplete tudi seno in pomaranča ali jabolko.

Otroci, njihovi starši, pa tudi številni mladi ter babice, dedki, strici in tete so tako v soboto izdelovali butare. Nekateri na način, kot so že njih učili njihovi starši, drugi so se skrbno držali usmeritev, ki smo jih na začetku delavnice predstavili organizatorji, spet tretji so se odločili za nekaj povsem novega in izvirnega.

 Bilo je zabavno, nasmejano, kreativno in zanimivo. Hvala vsem udeležencem za lepo popoldne.

Vir in foto: Društvo Salezijanski mladinski center

 

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji