Transformacija sovražnega govora v Krškem

DSC_0042
08 mar2018
364

KRŠKO – Društvo Parada ponosa je v Krškem izvedla delavnico o transformaciji sovražnega govora

V prostorih MC Krško se je minuli petek, 2.3.,  odvila celodnevna delavnica pod okriljem Društva parada ponosa iz Ljubljane na katerem so navzočim predstavili koncepte sovražnega govora, metode in ravnanja ob nastopu sovražnega govora.
Za pristop h projektu OUTSIDE IN – Transforming hate, ki je del strateškega partnerstva in se izvaja v okviru programa ERASMUS+ Mladi v akciji smo se v MC Krško odločili na podlagi pobude iz strani organizatorja in vse večjega pojava sovražnega govora v sklopu dela z in med mladimi. Na delavnici, ki je bila za trenerja Nejo in Filipa prva in odskočna deska, smo lahko prisotni spoznali s pojmom sovražnega govora, primeri prisotnosti le tega povsod okoli nas ter t.i. krogom nasilja, ki odvija kot začaran krog, v primeru, da ne reagiramo na sovražni govor. V sklopu delavnice se je odvilo kar nekaj zanimivih odprtih debat ter bližnjih srečanj udeležencev, vsi skupaj pa smo oblikovali varen prostor, da smo se lahko o tej pereči temi tudi pogovarjali. Za mladinske delavce, ki so že nekaj let v tovrstnih vodah je bila to pomembna tematika o kateri premalo govorimo, se pa z njo vsakodnevno srečujemo in smo tako dobili kar nekaj primerov metod iz prakse, na podlagi izmenjave izkušenj. Delavnice se je udeležilo tudi nekaj predstavnikov formalnega izobraževanja, kar nas še posebej veseli, saj je le skupna pot transformacije sovražnega govora prav odgovor na vse bolj pogost pojav le tega tako »na ulici«, v šoli, še največ pa na t.i. družabnih omrežjih.

Udeleženci delavnice smo tako dobili nekaj uporabnih odgovorov kako in kdaj posredovati ob nastopu sovražnega govora, predvsem pa je glavno sporočilo delavnice prav to, da smo kot mladinski sektor »dolžni« pravilno reagirati na pojav sovražnega govora med mladimi in nasploh.

Martina Zlobko

Vir in foto: MC Krško

 

 

 

 

 

 

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Lokalno Novice

Sorodni članki

Avtorji