Srečanja s filmsko umetnostjo z dr. Darkom Štrajnom

Film
14 mar2018
214

LJUBLJANA – V MPM-ju se bomo Srečali s filmsko umetnostjo

Srečanja s filmsko umetnostjo v slogu filmskih klubov ne bodo dolgovezna predavanja o teoriji filma, ampak bodo predvsem nekoliko interpretirani ogledi značilnih, izstopajočih, »nepozabnih«, zanimivih… odlomkov filmskih del preteklosti nemega in zvočnega filma, filmskih žanrov, za pomembne prepoznanih umetnikov filma, ipd. Vsako od srečanj bo uvedeno z vnaprejšnjo kratko uvodno predstavitvijo teme. V nadaljevanju pa bi srečanja lahko bila povezana z ogledom celotnih posameznih filmov.

Kaj pa kot komentar poda naš predavatelj Darko Štrajn o treh ciklih Srečanja s filmsko umetnostjo? V skladu s sodobnim teoretikom filmske vzgoje Alainom Bergalajem (2017) filma ni mogoče »spoznavati«, s filmom kot umetnostjo se je treba srečati. Preteklost filma je mogoče obravnavati kot zgodovino, vendar pa ta zgodovina ni več mogoča na tak način kot je bila še v petdesetih letih 20. stoletja, ko je George Sadoul napisal najbolj avtoritativno knjigo o filmu do tedaj. S Thomasom Elsaesserjem in Maltejem Hagenerjem (2017) se vprašanje o filmu postavlja kot vprašanje o razmerju kina in filma s človeškim telesom ter čuti. Avtorja v izhodišču svojega novega pristopa k teoriji filma ugotavljata, da se to vprašanje izteče v vprašanje »ali nam film /…/ ne ponuja tudi novega načina ‘biti v svetu’«? Ob prelomu v zadnje desetletje 20. stoletja se z velikanskimi političnimi in družbenimi spremembami ujema tudi tehnološki preskok v proizvodnji in porabi avdiovizualnega. To je prehod iz »grafosfere v videosfero«, kot je zapisal Regis Debray (1994). V dobi digitalnosti sam izraz »film« postaja poimenovanje, ki se mu izmika nekdanja materialnost, kakršno je predstavljal celulojdni trak. Toda »konec filma«, ki ga uvajajo digitalni formati, je novo srečanje z njegovim začetkom, saj nam digitalizacija filmov – čeprav še ne idealno spričo ovir v obliki avtorskih pravic in tržnih logik – odpira dostop do vse filmske zgodovine.

Vsi imamo radi filme, ampak ali si se kdaj spraševal/-a, kaj je film in kako se je razvijal skozi čas? Te zanima, kako je film vplival na družbo in družba na film? Potem je cikel treh srečanj, imenovan Srečanje s filmsko umetnostjo prava stvar zate. :)

Vidimo se 15.3., 22.3. in 29.3. od 19:00 – 21:00 v prostorih Mladinske postaje Moste, Zaloška cesta 55, 1000 Ljubljana. Več o posameznem ciklu.
Se veselimo!
Ekipa MPM

Vir in foto: Mladinska postaja Moste

 

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Dogodki

Sorodni članki

Avtorji