Regijski otroški parlament

03
22 mar2018
225

MARIBOR – V petek, 16. 3. 2018, je pod okriljem Zveze prijateljev mladine Maribor potekal 28. regijski Otroški parlament. Sodelovalo je 39 osnovnih šol, s skupaj 103 učenci iz sedemnajstih občin. Tema letošnjega parlamenta je bila Šolstvo in šolski sistem, o kateri se bo izjemoma debatiralo tudi prihodnje leto.

02

Zbrali smo se v veliki predavalnici Zavarovalnice Sava, kjer smo z ostalimi prostovoljci ZPM sprejeli udeležence otroškega parlamenta in njihove mentorje. Navzoče je najprej pozdravila predstavnica ZPM, Kornelija Kaurin, nato pa je nekaj vzpodbudnih besed udeležencem namenil Saša Mikić, predsednik ZPM Maribor. Program je povezovala bivša udeleženka otroškega parlamenta Hana Ledinek.

Moderatorji so prevzeli vsak svojo skupino učencev in z njo odšli v prostore ZPM, kjer so začeli z razpravo. V vlogi moderatork sta sodelovali tudi naši sodelavki iz Evropskega kulturnega in tehnološkega centra Maribor.

38

Letošnji otroški parlament je bil razdeljen na štiri podteme: Metode in načini poučevanja in učenja, Šola za življenje, Odnosi v šoli in Učne vsebine. Vsaka skupina je razpravljala o eni podtemi.

29

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je letos pozvalo Zvezo prijateljev mladine naj povabi k sodelovanju otroke pri pripravi „PROGRAMA ZA OTROKE“, ki bo strateški dokument za področje otrok in otrokovih pravic. V ta namen so učenci razpravljali o dveh podtemah: Sodelovanje otrok in Otroci v digitalnem okolju.
22

Istočasno je v veliki predavalnici Zavarovalnice Sava potekal tudi „mentor parlament“, kjer so mentorji in povabljeni gostje debatirali o isti temi kot učenci.
50
Po končani diskusiji smo se ponovno zbrali v veliki predavalnici Zavarovalnice Sava, kjer so učenci po skupinah predstavili probleme in rešitve, ki so jih nanizali tekom razprave.

07

Največkrat so bili izpostavljeni naslednji problemi (P) in rešitve (R):
P: Premalo praktičnega dela.
R: Več terenskih vaj, več poskusov, več učenja skozi igro, več dnevov dejavnosti, več debatnih krožkov.
P: Premalo športne vzgoje.
R: 4 šolske ure na teden, več športnih aktivnosti na prostem.
P: Pomanjkanje učenja o življenjskih vsebinah.
R: Izbirni predmeti v okviru katerih bi se učili : o plačevanju položnic, o upravljanju z denarjem, pisanje dobrega življenjepisa, o gospodinjskih opravilih, itd.
P: Slab odnos učenec-učitelj.
R: Igra vlog, bolj zanimiva razlaga učitelja, večja dostopnost učitelja.
Po končanih predstavitvah problemov in rešitev se je predstavilo še 12 izvoljenih delegatov, ki bodo mariborsko regijo zastopali na 28. nacionalnem Otroškem parlamentu, ki bo 9. 4. 2018 v Državnem zboru RS. Delegati se bodo zavzemali za dejansko izvedljive rešitve. Vsem mladim parlamentarcem želimo dobre debate in obilo uspeha.

04

Metka Vidic
Sabina Gaberšek

Vir: Evropski kulturni in tehnološki center – Center eksperimentov Maribor

Foto:  Tine Gornik

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji