Pomoč EVS prostovoljcev pri selitvi knjižnice v Radovljici

pomoč pri selitvi knjižnice
29 mar2018
307

BEGUNJE NA GORENJSKEM – V Zavodu Manipura trenutno gostimo osem prostovoljcev in prostovoljk iz šestih različnih držav. Vsi so mlade osebe z neodkritimi priložnostmi. Da, z neodkritimi. Ta izraz sem pred leti prvič slišal od kolegice iz ene od skandinavskih držav in mi je takoj postal bolj uporaben kot »mladi z manj priložnostmi«. Neodkrito goji pozitiven »tag«, predstavlja potencial, pušča prostor za odkrivanje. In prav to je namen vključevanja mednarodnih prostovoljcev v naše delo na lokalni ravni.
Tokrat bomo nekaj besed namenili opisu enega dela tedenskih aktivnosti Zavoda Manipura, kjer bomo na kratko opisali program vključevanja in participacije naših mladih v lokalno skupnost.
Knjižnica Antona Tomaža Linharta v Radovljici se je prejšnji teden selila v nove prostore. Ker je bil to precej velik zalogaj, saj je bilo potrebno preseliti in na novo urediti 130.000 enot knjižničnega gradiva, so bili zelo veseli pomoči prostovoljcev.

Za naše prostovoljce je ta ogromen logistični podvig predstavljal krasno priložnost za vključitev v lokalno prostovoljsko delo, hkrati pa je vsakega izmed njih spodbudil k soočanju z novimi izzivi in odpiranju novih učnih možnosti: spoznavanje organizacijskega procesa pri takih projektih, sodelovanje z lokalnimi prostovoljci in organizatorji, učenje bibliotekarskih osnov, kot so recimo zlaganje knjig po tematikah, po abecedi, avtorjih. Izkazalo se je, da tovrstno sodelovanje pri prostovoljcih vzpodbuja nove ideje o individualnih projektih (npr. gradnja mobilnih »knjigobežnic« v našem mladinskem centru in ruralni okolici), povečanje zanimanja za literaturo in poezijo in zavedanje medkulturnega učenja, ki pride v tem paketu, vzpostavljanje novih stikov in prijateljstev itd.. Ne smemo namreč pozabiti, da so za prostovoljce z neodkritimi priložnostmi kulturne razlike, skupinsko sodelovanje ter pot k večji samostojnosti in zavedanju odgovornosti pogosto velik izziv, ki potrebuje čas, podporo in motivacijo, da se ga premaga. Ravno zato je tako čudovito opazovati že tako male korake, kot so razumevanje delovnega procesa, ki rodi večjo samostojnost in odgovornost, razbijanje jezikovnih barier ter odpiranje lokalni skupnosti.

David Došenović, mentor

Vir in foto: Zavod Manipura

 

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Lokalno Novice

Sorodni članki

Avtorji