Novosti Čateževe energijske pešpoti

05 Mar2018
644

BREŽICE – Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice zadnjih nekaj let uspešno izvaja vodene pohode po Čateževi energijski pešpoti. Sprva so pohodi zanimali predvsem turiste, vedno več pa je tudi domačih pohodnikov, ki se nam pridružijo ob poti. Prejšnji teden smo zaključili s tematskimi nočnimi pohodi, z rednimi pohodi pa nadaljujemo zopet v mesecu aprilu.

Da ima pot veliko več turističnega potenciala, kot ga izkoriščamo v tem trenutku, opozarja tudi Turistično društvo Čatež ob Savi, ki je ob koncu preteklega leta pričelo s prenovo Čateževe energijske poti. V novi, sveži preobleki in z nekaterimi novimi zgodbami vas bo pot popeljala od Term Čatež po Šentviški gori, vse do cerkvice Sv. Vida in vam razodela pestro zgodovino tega območja. Poleg določenih vsebinskih dopolnitev, vas bodo na poti srečale povsem nove vsebine o  savskih ladjah, kolnarjih in gorjanskih čarovnicah, posebej pa želijo poudariti tudi Čateževo drevo želja, kjer boste lahko drevesu pustili dar, v zameno za izpolnitev želje. Vezeni darilni trakovi bodo na voljo v trgovini Škrat, Gostilni Les, Sobi pobega Čatež, TIC-u Čatež in v Mestni hiši Brežice.

Pripravljena pa je tudi že vsebinska zasnova za nadgradnjo Čateževe energijske poti, s katero želijo Čatežani na obstoječo pot priključili nove vsebinske krake in postaviti učno okno, ki bo pohodniku omogočilo pogled v pestro zgodovino gradišča Malence. Poleg tega želijo urediti razgledno točko in počivališče ter izpostaviti pomembne vsebine vezane na naše okolje, kot so: prazgodovinsko naselje na tako imenovanem Srednjem polju, Rimska cesta,  in rimska naselbina Romula, topličke tik pod vasjo, stara pot tlakovana s savskimi kamni, imenovanimi mačje glave, izročilo Gorjancev in še bi lahko naštevali.

Izbor vsebin in zbiranje gradiv poteka v sodelovanju s Posavskim muzejem Brežice, kjer se lahko z določenimi temami tudi podrobneje seznanite.

Vir in foto: ZPTM Brežice

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji