Nova mladinska delegatka OZN je postala Urša Svetelj

ozn-900x600
21 mar2018
635

SLOVENIJA – Slovenija je dobila novo mladinsko delegatko OZN (UN Youth Delegate Slovenia) Uršo Svetelj, ki bo naslednja glasnica dela Združenih narodov z mladimi in za mlade, hkrati pa glasnica mladih iz Slovenije pri tej mednarodni organizaciji!

Korenine institucije segajo v leto 1971, ko so se mladi prvič z delegacijami svojih držav udeležili srečanja OZN, občutno pa se je delež mladinskih delegatov povečal v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, predvsem po letu 1995 – prvem mednarodnem letu mladih. Cilj instituta je, da mladi z aktivnim sodelovanjem na mednarodnem parketu dajejo težo oziroma legitimnost odločitvam, ki zadevajo mlade. Institut je leta 2014 ustanovil Mladinski svet Slovenije v sodelovanju s partnerji Ministrstvom za zunanje zadeve Republike Slovenije, Uradom Republike Slovenije za mladino in Društvom za Združene narode za Slovenijo.

Tekom mandata, ki traja eno leto, posameznik izvaja aktivno zagovorništvo, pripravlja in vodi delavnice za mlade, pripravlja vsebinske članke s področij, ki jih pokrivajo Združeni narodi, se povezuje z akterji, ki so tesno povezani z delovanjem organizacije. Na mednarodni ravni se delegat običajno udeležuje rednega zasedanja Generalne skupščine OZN v New Yorku in zasedanja 3. odbora, ki obravnava socialne, humanitarne in kulturne zadeve, poleg tega pa se lahko vključi tudi v druga visoka srečanja na mednarodni ravni.

Urša Svetelj

Urša Svetelj

Trenutna mladinska delegatka je Urša Svetelj. 

Urša Svetelj je mladinska trenerka, organizatorka dogodkov, TEDx navdušenka, blogerka, soustanoviteljica zavoda ImpACT in zagovornica mladih. Zadnjih 10 let je aktivna v mladinskih in študentskih organizacijah, kjer deluje predvsem na področju neformalnega izobraževanja. Njena želja je, da bi mladi preko participacije v mladinskih organizacijah gradili svoje kompetence in preko prostovoljstva odkrivali, kaj jih v življenju res zanima, hkrati pa mladi na ta način prispevajo družbi, ki danes potrebuje odgovorne posameznike, ki so sposobni pogledati izven meja svojih vasi in se zavedati globalnih problemov.

Kot mladinska delegatka OZN si bo Urša prizadevala za:

‘Prepoznavnost agende 2030 in globalnih ciljev; mladi smo namreč tisti, ki bomo prihodnost živeli, zato je pomembno, da se zavedamo, v katero smer se razvijamo kot družba. Spodbujala bom razmislek mladih o globalnih problemih in širila zavedanje o agendi 2030 med tistimi mladimi, ki za to pravzaprav še niso slišali.

Participacijo mladinskih organizacij pri promociji agendi 2030: delovanje mladinskih organizacij v Sloveniji je usmerjeno predvsem na lokalno in nacionalno raven, zato so mladi premalo izpostavljeni globalnim temam, ki presegajo meje njihovega okolja. S sodelovanjem z mladinskimi organizacijami se bom preko metod neformalnega izobraževanja z mladimi pogovarjala o svetu in tem, kje oni vidijo največje izzive v prihodnosti.

Participacijo mladih pri razmišljanju o prihodnosti; mladi živimo v svetu, ki so ga ustvarile generacije naših staršev in naši predhodniki. Z mladimi se bom pogovarjala o tem, kakšen svet želimo ustvariti kot naša generacija, kaj bi radi pustili za seboj in kako lahko vsak od nas prispeva k tem, da bo naša družba vsaj za odtenek boljša.’

Urša je dosegljiva na e-naslovu unyd@mss.si, njenemu delu pa sledite na Twitterju – @UNYD_Slovenia.

Pretekle mladinske delegatke oz. delegati:

- mandat 2017/18 – Sabina Carli

- mandat 2016/17 – Andraž Šiler

- mandat 2015/16 – Katja Cimermančič

- mandat 2014/15 – Miha Pongrac

Vir: uredništvo mlad.si (Vir: mladinski svet Slovenije)

 

 

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji