“Mladi so in bodo prioriteta v tej državi!” 2. seja Sveta Vlade Republike Slovenije za mladino

29249670_10155112574565706_8911728365241022699_n
15 mar2018
236

LJUBLJANA – Danes, 15.3.2018, je potekala v prostorih Vlade RS, 2. seja Sveta Vlade RS za mladino. Predstavniki mladinskih  organizacij in združenj ter predstavniki vlade so potrdili in sprejeli zapisnik 1. seje SVM, poročali o sklicu 1. korespondenčne seje SVM, pregledali uresničevanje sklepov 1. seje in poslovnik Sveta. Prav tako so imenovali delovne skupine za kakovost v mladinskem delu  in predstavili VEM za mlade. Na koncu seje je bil podan Predlog izvedbenega načrta nacionalnega programa za mladino za leti 2018 in 2019.

Za komentar današnje seje in pomen odstopa predsednika Vlade RS dr. Mira Cerarja, za mlade in mladinski sektor, smo prosili tudi ministrico za izobraževanje, znanost in šport dr. Majo Makovec Brenčič, ki pravi da “mladi so in bodo prioriteta v tej državi in naši družbi. Veliko je bilo že storjenega, vedno pa so še področja, ki jih je potrebno izboljševati. Potrebno je povezovati tudi participacijo in aktiviranje mladih s tem, kar želi država tudi za njih storiti, še posebej na področju evropskih virov, kjer črpamo projekte, prav posebej za mlade, še toliko bolj pa seveda na ključnih področjih od izobraževanja, zaposlovanja, stanovanjskih izzivov. Vse to so domače naloge ves čas tako za Vlado, kot za mlade.

Ustanovili smo delovno skupino za kakovost v mladinskem delu, ki bo s svojim delom (upam), začela da karseda kmalu. Še eno pomembno poglavje, ki smo ga danes odprli, pa je predvsem izvedbeni načrt nacionalnega programa za mladino. Tam bodo ministrstva lahko nadaljevala z načrtovanjem procesa. Sicer bi si na določenih točkah želeli še bolj konkretnih zadev ampak, če primerjamo z izvedbenimi načrti preteklih let, je vendarle opazen nek napredek naprej.  Dokaj zanimiva razprava  je bila o uvedbi e-volitev, mladi smo ponovno predlagali, da se to tematiko sistematično odpre, da začnemo kot država razmišljati o uvedbi e-volitev in da v eni točki tudi pridemo do tega, da e-volitve uvedemo. Predlog je bil, da na eni izmed prihodnjih sej Vlade za mladino to tematiko odpremo, da nam tudi ministrstvo za javno upravo predstavi kaj so naredili do zdaj, katera so njihova spoznanja in da lahko potem res dorečemo korake za naprej, ali bomo šli v ustanovitev delovne skupine za to področje oziroma, kaj lahko mladi od tega pričakujemo. Prav tako pomembno pa je, da smo odprli razpravo o pripravi  nove finančne perspektive, ki se nam obeta, se pravi priprava na nova evropska sredstva, kjer moramo ponovno jasno opozoriti in pa zagovarjati, da je potrebno vlaganje v mlade in mladinske organizacije ter zagotoviti potrebna sredstva.Tin Kampl, predsednik Mladinskega sveta Slovenije

Vir: uredništvo mlad.si

Foto: MSS

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji