Komunicirajmo brez tipk! “Sam kontroliraš ali sam’ blefiraš?”

kbt6
15 mar2018
575

LJUBLJANA – Smo študentke socialne pedagogike, ki smo si zadale zanimiv cilj – spodbujati družbo oz. njene posameznike, da se v času druženja začnejo – družiti, brez telefonov, računalnikov… Zakaj? Zanima nas, ali nam lahko uspe med seboj komunicirati brez tipk. Telefoni so postali podaljšek naših rok, njihova uporaba pa vse bolj zloraba in navada. Za nas je bilo potrebno eno neuspešno druženje in želja, da to spremenimo. Ne samo pri sebi, tudi pri drugih. Oblikovati smo želele metode dela, ki bi spodbudile kritičnost in samorefleksijo, hkrati pa ne bi delovale moralistično. S sloganom “Telefon zavij in zabavo odkrij!” želimo poudariti, da obstajajo tudi drugačni načini preživljanja prostega časa, ki ne zajemajo uporabe telefona. Projektni načrt smo oblikovale na štiri sosledne faze, sledenje katerim posameznika pripelje do najkonkretnejše spremembe; spremembe primarnega vedenja.

Trenutno smo v izvedbi faze ozaveščanja, katere namen je šokirati posameznika glede lastne uporabe telefona. Želimo, da le-ta sam pride do uvida o lastni (zlo)rabi telefona in razvije željo oz. zanimanje po spremembi. Osrednja dejavnost je zavijanje telefonov na srednjih šolah, gimnazijah, fakultetah in v četrtnih mladinskih centrih – posamezniku v zavijalni papir zavijemo njegov telefon, nato nanj nalepimo nalepko, na katero označimo datum in uro zavijanja, lastnik telefona pa sam zabeleži uro, ko svoj “paketek” odvije. Vse sodelujoče nato povabimo, da svoj rezultat z nami delijo na naši Facebook strani. Cilj aktivnosti je, da pri posameznikih spodbudimo proces samoizpraševanja o lastni uporabi telefona (pogostost, namenskost, smiselnost, prostori uporabe…), posledicah, ki jih nosi na njegovo življenje in možnih alternativnih oblikah zadovoljevanja njegovih potreb.

Poleg tega na našo Facebook stran Komunicirajmo brez tipk večkrat tedensko objavljamo članke, raziskave, trike in nasvete, s čimer želimo spodbujati posameznike k postopnemu ozaveščanju, zmanjševanju in nadomeščanju uporabe telefona. V tem tednu smo po korakih objavljale tudi prvi 7-dnevni ‘detox’ izziv. Vsak dan smo s sledilci delile en nasvet oz. navodilo, ki je od posameznika zahtevalo postopno (dnevno) zmanjševanje uporabe aplikacij (socialnih omrežij, sporočanja, igric,…) ter na tak način tudi postopno zmanjševanje uporabe telefona.

V aprilu bomo začele tudi z deljenjem provokativnih izobraževalnih letakov. Delile jih bomo na prostorih, kjer je uporaba telefonov v času druženja toliko bolj pogosta, kot tudi (če ne še bolj) moteča. Po končani akciji »Telefon zavij in zabavo odkrij!« se nameravamo vrniti na šole, fakultete in v mladinske centre ter izvesti tudi zanimive delavnice, ki smo jih poimenovale “Sam kontroliraš ali sam’ blefiraš?”. Le-te bodo zajemale aktivnosti, preko katerih bodo posamezniki gradili svojo samokontrolo oz. ozaveščali potrebo po izgradnji le-te. Vnaprej strukturirane aktivnosti za skupino in/ali posameznika nam bodo omogočale testirati uporabnikovo samokontrolo in sposobnost ne-posluževanja telefona. Aktivnosti bomo oblikovale kot igro, poudarjale pa bomo tudi pomembnost komunikacije, čuječnosti, druženja in soustvarjanja.

Za nami sta šele prvi zavijanji telefonov, ki smo jih izvedle na Gimnaziji Poljane in Vegovi šoli. Sledi še kar nekaj dogajanja, katerega del si lahko tudi ti! Spremljaš nas lahko na naši Facebook strani Komunicirajmo brez tipk, svoj telefon pa lahko zaviješ na naslednjih lokacijah :
16.3. Pedagoška fakulteta
19.3. Četrtni mladinski center Bežigrad
21.3. Četrtni mladinski center Šiška
23.3. Gimnazija Šentvid

* Srednje šole in gimnazije so žal zaprte za širšo javnost, zato bomo vesele tvojega obiska na fakultetah in v mladinskih centrih.

– Ekipa Komunicirajmo brez tipk

Vir in foto: TIPOVEJ, Zavod za ustvarjalno družbo

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji