“Kako biti starš 30 letniku in kako 10 letniku?“ Izzivi starševstva skozi življenje

IMG_20180314_191628462 (2)
21 mar2018
181

MARIBOR – V sredo, 14.3.2018, smo se ponovno, letos že tretjič, zbrali na tematskem večeru »(Ne)moč odnosa, ki ga organizirata Društvo salezijanski mladinski center Maribor in Družinski center Objem. Naš gost, dr. Drago Jerebic, nam je spregovoril, kot smo že vajeni, o odnosih. A poudarek tokratnega večera je bil na izzivih starševstva skozi življenje.

Dr. Drago JEREBIC, specialist zakonske in družinske terapije, izkušen predavatelj, supervizor, terapevt in avtor mnogih strokovnih člankov. Prav tako pa soustanovitelj družinskega inštituta Bližina v Celju, nas je popeljal v svet odnosov med starši in njihovimi otroki.

Kot zakonski in družinski terapevt je dr. Jerebic opravil preko 7000 terapevtskih ur v obliki individualne, partnerske in družinske terapije pa tudi preko 200 predavanj in delavnic. V terapevtski praksi se je specializiral predvsem za težave v partnerskem odnosu, starševske težave z odraščajočimi otroci in probleme zasvojenosti.

Poučuje tudi na Teološka fakulteti in kot asistent sodeluje pri različnih predmetih na magistrskem programu Zakonske in družinske študije. Je član Združenja zakonskih in družinskih terapevtov Slovenije (v letih 2008-2012 je bil predsednik ZZDTS) in Svetovnega združenja družinskih terapevtov (IFTA).

Predavatelj je o starševstvu spregovoril na pozitiven način. Le to namreč prinaša mnogo veselja, a vendar tudi mnogo skrbi in izzivov in nemalokdo bi rekel, da je biti starš najtežji poklic.

Dandanes je starševstvo zahtevno že zato, ker zanj nimamo nobene prave šole, hkrati pa živimo v okolju, ki je zmeraj polno nasvetov, ki nam govorijo, kako biti idealen starš, da bo naš otrok živel srečno življenje. Otroke tako vzgajamo in skrbimo zanje od prvega dne, ko so se vključili v našo družino, vse do odraslosti.

Pa vendar starševstvo nikakor ni v vseh obdobjih otrokovega razvoja enako. Prav vsako obdobje starševstva prinaša svoje izzive, a ne glede na otrokovo starost, je pomembno, ali zna starš otroka začutiti v njegovih potrebah, stiskah, … tudi v veselju. Pomembno je, kako se otrok počuti, ko pride nazaj domov – ne glede na to ali je star 10 ali 30 let. Dom naj bi bil prostor, kamor se otrok z veseljem vrača in ne okolje, ki je morda polno stisk, skrbi, …

Predavatelj nam je spregovoril o nalogah in izzivih starševstva tako pri majhnem kot pri odraslem otroku. Ko namreč otroci odrastejo, se odnos med njimi in starši spremeni. Staršem ni treba več vzgajati, zreli, odrasli otroci pa ne čutijo več večne mladostniške potrebe, da bi se borili z njimi. A vendar obstajajo določene stvari, ki se jim otrok nikoli ne odpove. Otrok si zmeraj od svojih staršev želi, da ga znajo pomiriti, da so ponosni nanj ter da lahko z njimi dobro sodeluje.

Predavatelj je opozoril tudi na sledeče aspekte, ki jih starši še prehitro spregledamo:

– najboljša šola za starše je, da mati zahteva čustveno bližino od moža,

– starši naj ne pričakujejo od otrok stvari, ki jih sami ne zmorejo dati,

– definicija idealnega starša je, da zmore vzdržati s svojim otrokom, ne glede na vse.

Preživeli smo prijeten, poučen večer, v katerem smo na zelo nazoren in razumljiv način vstopili v svet starševstva in se učili, kako se soočiti z izzivi le-tega. Hvala predavatelju za zanimivo predavanje, veselimo pa se že naslednjega tematskega večera, (ne)moč odnosa, ki bo v sredo, 11. aprila ob 19. uri, ko nam bo o (ne) ljubezni v odnosu spregovorila dr. Nataša Ropret.

IMG_20180314_190920974 (2)

Vir: Društvo SMC

 Vir in foto: Društvo salezijanski mladinski center Maribor

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji