Delavnica LegiLAB

zakonodajno gledališče
20 mar2018
241

Vetrinjski dvor, Maribor 23.03.2018 ob 17:00

MARIBOR – V petek, 23. 3. 2018, te ob 17:00 vabimo v Vetrinjski dvor na LegiLAB delavnico o zakonodajnem oz. legislativnem gledališču.

Kaj je politično gledališče?
Kdaj se gledališče spremeni v aktivizem?
Kako z gledališčem spreminjati družbo in zakonodajo?

Danes je večina mladih neslišanih in izključenih iz mnogih družbeno-političnih procesov, zato se posledično ne vključujejo v politiko in politične procese. Čeravno se mladi zavedajo mnogih sistemskih problemov, imajo zvezane roke pri konkretnih sistemskih in zakonodajnih spremembah. Zakonodajno gledališče vzpostavlja prostor, kjer je to mogoče. Omogoča prostor, kjer mnenje vseh udeleženih v procesu šteje in kjer lahko skupaj sooblikujemo predloge za boljšo prihodnost.

Gledališče nam lahko pomaga zgraditi našo prihodnost, ne samo čakati nanjo.” (Augusto Boal)

Na predstavitveni delavnici se bomo spoznali s tehniko gledališča zatiranih, imenovano Zakonodajno (Legislativno) gledališče, ki je kot samostojna tehnika nastala v času Boalovega mandata kot mestnega svetnika v Riu de Janeiru (1993/1997). Predstavlja obliko neposredne demokracije z uporabo tehnike forumskega gledališča. Nastopajoči skozi gledališko predstavo pokažejo, kaj bi želeli nasloviti z določenim novim zakonom ali spremeniti v že obstoječem zakonu. Gledalci nato dobijo možnost, da postanejo gled-igralci in aktivno posežejo v predstavljeno dogajanje ter s tem podajajo predloge, kaj vključiti v novi ali spremenjeni zakon. Posebna strokovna ‘komisija’ pa nato te predloge preoblikuje v dejansko pravno formulirane predloge, ki se jih predlaga dejanskim zakonodajalcem v odobritev. S pomočjo tehnike zakonodajnega gledališča je z Boal z vključevanjem predlogov ljudi spremenil kar 20 zakonov. Verjel je, da so prebivalci tisti, ki bi morali odločati o družbenih vprašanjih, ne pa vladajoča elita.

LegiLAB 4 progressDelavnica je del 15-mesečnega mednarodnega projekta LegiLAB 4 Progress, ki združuje štiri partnerske organizacije: Active Inquiry (Škotska), Giolli (Italija), Pracownia Inspiracji Społecznych (Poljska) in Pekarno Magdalenske mreže Maribor (Slovenija). Projekt raziskuje vključujoče in demokratične oblike soodločanja, soustvarjanja in sooblikovanja obstoječe zakonodaje s strani mladih z metodo, imenovano gledališče zatiranih, ki je poznana tudi kot gledališče za družbene spremembe.

Izvajalci: Barbara Polajnar, Jaka Andrej Vojevec, Tomaž Podbevšek

Projekt sofinancira Movit in Erasmus+.Vir in foto: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA

Dogodek

Dne: 23.03.2018 17:00 ob 17:00
Kraj: Vetrinjski dvor, Maribor

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Dogodki

Sorodni članki

Avtorji