Čist zares o vloganju Okrogla miza

okrogla miza 2
08 mar2018
686

LJUBLJANA – V četrtek 1.3.2018 , je okviru stalnega programa v Kreatoriju,  v Dijaškem  domu Ivana Cankarja, potekala okrogla miza z naslovom Čist zares o vloganju.

Organizatorja večera sta bila vlogerja Narokana ( Ana Šega in Rok Gumzej), trenutno tudi avtorja nove mladinske oddaje Čist zares na RTVSLO.

Večer sta izpeljala v sodelovanju z KUDom Pozitiv. Gostje večera, ki je bil predvajan preko streema na FB,  sta bila znana vlogerja Jože Robežnik (Joco Hud) in  Lea Filipič (Lepa Afna) ter socialna pedagoginja Maruša Bertoncelj.

Temo okrogle mize so predstavljale vsebine, povezane z vprašanji odgovornosti in  morebitne  posledice, oziroma tudi priložnostih, ki jih vlog ponuja.

Udeleženci okrogle mize so se strinjali, da vloganje in vlogerstvo postaja danes vse bolj IN in  ima precejšen vpliv na mlade ter s tem tudi na današnjo in prihodnjo družbo.
Vloganje je bilo definirano kot svojevrsten video dnevnik, oziroma logiranje lastnih dogodivščin, pogledov, stališč in razmišljanj. Podana je ocena, da trend števila novih vlogerjev narašča in, da vse več ljudi  o tem razmišlja tudi kot poklicu, čeprav kot sta to omenila prisotna vlogerja,  ni ravno najbolj zanesljiv vir zaslužka.

Ključnega pomena pri vloganju je število sledilcev, ki pa si jih treba pridobiti. Za razliko slavnih oseb, ki jim sledlicev ni treba posebej iskati, saj interes za to kaj počnejo, razmišljajo, ipd. pri njihovih oboževalcih itak obstaja, je zadeva pri vlogerjih začetniki, bistveno drugačna. Za to kako najti in pridobiti sledilce ni posebnega pravila. Najti je treba lastno magično formula, da si dovolj zanimiv, priivlačen in atraktiven, da imaš kaj povedati in nenazadnje, da si pošten do svojih sledilcev.

Lea (Lepa Afna) je za svojih 30.000 sledilcev rabila več let in pravi, da se ves čas zaveda kje je tista meja, rob, ki se je ne sme prekoračiti. Vloger se mora zavedati svoje odgovornosti in vpliva, ki ga lahko njegova stalušča in ravnanja imajo na sledice.

Kje je tista meja, črta  med dovoljenim in sprejemljivim in skrajnostmi, ki gredo čez rob je včasih zelo tanka. Gosti okrogle mize so razglabljali tudi o tem kako se izogniti temu, da bi vloganje preveč prevzelo naše življenje in o tem kako zaščititi svojo zasebnost.

V debato so se vključili tudi  mladi obiskovalci, ki jih je zanimalo kake posledice in vpliv  lahko ima vloganje na javnost in kako je z vloganjem v povezavi z mladimi osebami. A so mladoletne osebe, mnoge med njim še najstnice, celo mlajše osebe, ki se posledic in nevarnosti zlorab, sploh ne zavedajo. Posebnih zakonskih regulativ glede tega ni, sploh če pri tem nekritično sodelujejo starši.

Mladi iz publike so predstavili svoje poglede in tudi kritično  delili  lastne izkušnje v zvezi z vloganjem in objavami drugih video in večmedijskih sporočil na FB, instagramu, ipd družabnih omrežij.

Posebno pozornost je pritegnila zgodba o t.i. “nominiranju”, prijateljev, da javno, na spletu opravijo določeno “junaško dejanje”. Relativno nedolžni nalogi, da nominiranci popijejo določeno količino alkohola na eks, sledijo bistveno bolj nevarna in škodljiva “junaštva”. Omenjena je bila nominacija pitja vrečke deterdženta, določene znamke, kar je imelo za posledice resne zdravstvene težave za številne udeležence te socialne igre na netu in je potem, podjetje, ki je izdelovalo ta deterdžent to pakiranje umaknilo.

Sama nisem ravno navdušena nad vloganjem in v vlogih načeloma ne vidim pomena, razen če je vloger oseba, ki ima zanimivo življenje in nam z svojimi vlogi omogoča vpogled v »behind the scenes« in z posnetkom dejansko dobimo neko uporabno informacijo (npr. Življenje igralca na Broadwayu, olimpijskega športnika ipd.). Zaradi velikega vala popolnoma brezpomenskih jutranjih rutin, q&ajev in podobno, se takšni videi, ki nas dejasnko lahko o nečem informirajo, porazgubijo,  prevladajo pa lahko tisti z ne ravno pozitivnimi vsebinami in z resnimi posledicami za nekritične in neozaveščene  sledilce.

Po dobri uri razglabljanja je prisotnim večer popestrila še glasbena Jazz Funk skupina Gradient. To je bil njen prvi javni koncert, v katerem je   odličnim nastopom  razveselila in navdušila občinstvo.

Eva Ajster & Pozitiv

Fotografije: Eva Semolič, Miha Maver

Vir: Kulturno umetniško društvo Pozitiv

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Nacionalno Novice

Sorodni članki

Avtorji