Arabska natura, zdravilstvo in kulinarika Hadith Almasa / Večerni pogovori

Jaber 2
19 mar2018
305

LJUBLJANA – V okviru Večernih pogovorov, ki vsak mesec potekajo v Kreatoriju, je bilo 8.3.2018 na programu predavanje z naslovom Arabska natura, zdravilstvo in kulinarika.

Jaber ElMasry, inženir elektronike, računalničar, učitelj arbaščine, zagovornik sonaravnega razvoja in permakulture, nam je tokrat arabski svet in kulturo približal nekoliko drugače. Kot  dober poznavalec zelišč, začimb ter kulinarike, nam je predstavil ta pomembi del kulturne dediščine bližnjega vzhoda.

Ljudstva iz tega prostora so glede na svojo geografsko lego (vpliv blagodejnega sredozemskega morja ter surovejšega podnebja, ki ga narekuje bližina puščave)  tesno povezana in tradicionalno soodvisna od narave. S soncem obsijano in hkrati tudi surovo in ostro podnebje je ugodno za rast številnih zelišč, ki so osnova mnogim začimbam in začimbnim mešanicam, ki so postale neločljivi del tudi širše zahodne in svetovne kulinarike.

Za razliko od t.i. zahodnega človeka in zahodne kulture, ki začimbe povezuje zgolj s primernostjo za uporabo v različnih vrstah hrane,  so ljudstva iz bližnjega vzhoda, kar velja tudi za druga ljudstva in starejše kulture,  zelišča obravnavala neločljivo povezano z zdravilstvom in zdravjem.

Med predstavitvijo različnih začimb je predavatelj tako izpostavil njihovo zdravilno moč in pozitivne učinke tudi v odnosu do številnih bolezni s katerimi se srečuje sodobni človek.

Starejše kulture in zdravilci so se do svojih dognanj in spoznanj o zdravilnih učinkih dokopali predvsem z lastnim praktičnim raziskovanjem, v prvi vrsti z opazovanjem živali, posebej tistih vrst, ki so blizu človeku in njihovemu psihofizčnemu ustroju.

Današnja farmacija prepoznava moč posameznih rastlin in jih pri svojih raziskavah in proizvodnji zdravil seveda upošteva, jih pa pogosto na vse možne načine ovira pri prosti prodaji, oziromi pri njihovi dostopnosti na trgu. Razlogi so seveda ekonomske narave kar je na žalost del kulture, ki je prevladala.

Naši predniki so marsikatero od predstavljenih zelišč poznali in tudi redno uporabljali.

Lepo je na novo spoznavati pozabljena znanja, čeprav nas je nanje opozoril in spomnil nekdo iz “sosednje kulture”, ki jo mnogokrat stereotipno smatramo za manj razvito in omikano.

 Večino predstavljenih zelišč je predavatelj nabral, oziroma jih je pridelal pri nas ter nam jih posušene tudi prinesel na ogled.

Večer se je zaključil s pitjem čaja, okušanjem in prijetnim kramljanjem kot se za Hadith Amasa* tudi spodobi.

 *V arabskih deželah je vroče, tekom dneva lahko temperature dosežejo tudi 45 ali 50 stopinj. Zvečer, ko se ohladi in zaide sonce,  se ljudje zberejo pred svojimi hišami ali v diwanu, ki je običajno v lasti poveljnika družine ali plemena (Mokhtar, Ameed, Sheikh Qabila ali Omba, kot mu rečejo). Običajno pijejo pravi čaj in grenko arabsko kavo ter se menijo o družinskih problemih, delu in raznih življenjskih tegobah. Pa tudi o zgodovini in politiki, prebirajo pesmi in pripovedujejo zgodbe. V arabščini se tem pogovorom reče Hadith Almasa.

Vir in foto: Kulturno umetniško društvo Pozitiv

 

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji