Politična šola umetnosti, letnik št. II: Dokumentarni film "The Seasons in Quincy: Four Portraits of John Berger"

seasons in quincy
14 feb2018
142

Maribor 19.02.2018 ob 19:00

MARIBOR – Za razliko od bralnih krožkov v K18, bo Politična šola umetnosti, letnik št. II podprta z video vsebinami. Srečanja so zamišljena na način, da si z udeleženci ogledamo krajši prispevek o temi, ki ga nato nadgradimo z branji krajših tekstov in diskusijo o slišani temi.

Skozi štiri srečanja se bomo spoznavali s temeljnimi deli umetnostne kritike. Začeli bomo v ponedeljek, 19. 2. 2018, ob 19:00 z nadaljevanjem lanskoletne teme avtorja Johna Bergerja (1926-2017), ki je bil angleški umetnostni zgodovinar, marksistični literarni kritik, slikar, pisatelj in pesnik. Njegova televizijska oddaja Načini gledanja (Ways of Seeing), katere vsebina je leta 1972 izšla tudi kot knjiga, preizprašuje domnevno nevtralnost kanona zahodne umetnosti s tem, ko izpostavlja ideološke funkcije njegovih podob. Tako bo prva predstavljena vsebina dokumentarni film The Seasons in Quincy: Four Portraits of John Berger.

Drugo srečanje se bo odvijalo okoli teksta Borisa Groysa: Art and money, tretjo pa posvečeno BBC-jem dokumentarcu o finančnem balonu trga sodobne umetnosti z naslovom The great contemporary art bubble. Kot logično nadaljevanje in nadgradnja teksta Borisa Groysa: Art and money v praksi. Boris Efimovich Groys (r. 1947) je umetnostni kritik, teoretik in filozof, ki je mednarodno priznani strokovnjak na oddelku za Ruske in slovanske študije na Newyorški univerzi. Prav tako je raziskovalec na fakulteti za umetnost in oblikovanje v Karlsruhe v Nemčiji. Četrto srečanje bo odprto glede teme in bo dalo priložnost udeležencem ”šole” , da se skupaj odločimo o vsebini srečanja.

Vir in foto: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA

Dogodek

Dne: 19.02.2018 19:00 ob 19:00
Kraj: Maribor

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Aktualno Dogodki

Sorodni članki

Avtorji