Dan varne rabe interneta 6. 2. 2018

ipad-820272_960_720
06 feb2018
364

SLOVENIJAZavod MISSS, partnerska organizacija Točke osveščanja o varni rabi interneta SAFE.SI, ki deluje v okviru Centra za varnejši internet tudi letošnje leto aktivno sodeluje pri izvedbi aktivnosti ob dnevu varne rabe interneta.

Slogan letošnjega dneva varne rabe interneta “Ustvarjaj, povezuj in širi spoštovanje: prijaznejši internet se začne s teboj.” nas opominja, da vsebine na internetu so-ustvarjamo vsi uporabniki. Če torej ustvarjamo kakovostne vsebine, potem to koristi vsem.

SID_logo_2018_slovenski_final

Zaradi opažanja, da mladi vse prepogosto nekritično objavljajo in si izmenjujejo neprimerne vsebine, pri čemer se ne zavedajo, da poleg tega, da si kvarijo spletni ugled, lahko povzročajo tudi kazniva dejanja, letos še prav posebno pozornost namenjamo temam spletnega ugleda in pretiranega objavljanja na spletu.

Na delavnicah, ki jih organiziramo po šolah in drugih organizacijah želimo mlade ozavestiti, da z deljenjem fotografij in ostalih informacij preko družabnih omrežij nimajo več nadzora nad tem, kdo vse jih bo videl ali delil naprej.  Fotografije, ki krožijo na internetu, je skoraj nemogoče odstraniti, neprimerne objave pa imajo lahko posledice na različnih področjih; v družbi, v šoli in pri iskanju zaposlitve. Zavedati se je potrebno, da je internet javni prostor in da vsakič, ko objavimo informacije na spletu, kjer jih lahko vidijo vsi, izgubimo nekoliko svoje zasebnosti ter dopolnimo svoj spletni ugled in digitalni odtis.

SIDBROSKAFINALMODRAEna izmed najpomembnejših dejavnosti Točke osveščanja o varni rabi interneta SAFE.SI, je ozaveščanje mladih o tveganjih in izzivih, s katerimi se srečujejo na internetu. V šolskem letu 2016/17 je tako ekipa izvajalcev, ki jo koordinira Zavod MISSS izvedla 837 delavnic, ki se jih je udeležilo več kot 22.000 otrok in mladostnikov z 293 šol in drugih organizacij.

Aktivnosti ob dnevu varne rabe interneta potekajo cel mesec februar. Osrednji dogodek bo potekal na dan varne rabe interneta, 6. 2. 2018, in sicer bo ta dan organiziran brezplačen izobraževalni seminar z naslovom »Novosti na področju (varne) rabe tehnologije, škodljivih spletnih vsebin ter tveganih vedenj«. Poleg tega smo za vse, ki delajo z mladimi pripravili brezplačen spletni paket gradiv, ki omogoča samostojno organizacijo aktivnosti, povezanih s problematiko varne in odgovorne rabe interneta in mobilni naprav.

Zavedamo se, da imajo mladinski delavci in vsi, ki delajo z mladimi, pomembno vlogo pri ozaveščanju tako o pozitivnih vidikih sodobnih tehnologij kot tudi vedno novih tveganjih in pasteh, s katerimi se mladi vsakodnevno soočajo. Zapomnimo si: dober zgled je najboljša preventiva, če pa že pride do težav na spletu je pomembno, da mladinski centri in mladinske organizacije ponujajo varen prostor ter sogovornika, ki bo znal prisluhniti in mlado osebo napotiti na ustrezne organizacije, ki ponujajo pomoč na tem področju.

Vir in foto: Zavod Misss

 

 

 

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Članki

Sorodni članki

Avtorji