Skrivnost borilnih veščin v boju proti medvrstniškemu nasilju

skrivnost borilnih veščin
08 jan2018
209

ŠKOFJA LOKA - Dandanes je medvrstniško nasilje problem, s katerim se na žalost srečujejo številne, tako osnovne kot srednje šole. Gre za različne oblike namernih agresivnih vedenj, ki jih mladostnik ali skupina le-teh izvaja nad sovrstniki. S tovrstnimi težavami se v zadnjem obdobju bori tudi osnovna šola, ki se nahaja v neposrednji bližini našega centra. Ker s šolo uspešno sodelujemo že od naših začetkov, smo se odločili, da se aktivno vključimo v reševanje zgoraj omenjene problematike. Mladinski delavci, ki delamo v našem centru smo po krajšem sestanku dobili odlično idejo. Ker naš center obiskujejo predvsem mladostniki z manj priložnostmi, ki so pogosto na tak ali drugačen vpleteni v ta dejanja in so hkrati tudi učenci omenjene šole, smo se odločili, da pri nas organiziramo srečanje s poklicnim vojakom ter mojstrom in učiteljem borilnih veščin Mihom Čičičem.

Dogodek z naslovom Skrivnost borilnih veščin, ki smo ga oglaševali tudi v šoli, se je odvil v četrtek, 4.1.2018. Zanimanje in posledično tudi udeležba je bila glede na naše prostorske zmožnosti zelo velika. Kljub temu, da so vsi pričakovali predstavitev spektakularnih udarcev pa je bila Mihova zasnova predavanja povsem drugačna. Kot nekdo,ki večino svojega časa posveča učenju borilnih veščin ter ozaveščanju mladih o nevarnostih agresivnega vedenja, je sigurno lahko pravi zgled, ki mu bodo mladi zaupali. Naš sprehod skozi zgodovino te umetnosti bojevanja vse od njenega izvora pa do današnjih športnih oblik je povezovala prav ideja, zaradi katere smo se zbrali. In sicer filozofija, ki se skriva v ozadju te stare umetnosti. Danes namreč na žalost marsikdo povezuje borilne veščine s fizičnim obračunavanjem ter obratno. Vendar pa temu še zdaleč ni tako. Miha nam je skozi uro dolgo predavanje obrazložil, da je bistvo borilnih veščin predvsem v harmoniji duha (uma) in telesa ter nikakor ne predstavljajo orodja za reševanje medvrstniških niti drugih konfliktov.  Njihov namen zatorej nikdar ni boj z nasprotnikom, temveč v prvi vrsti borba uma in telesa vse do vzpostavitve njune skladnosti. Pogovor je popestril tudi s številnimi poučnimi zgodbami iz lastnih izkušenj.

Po videnem in slišanem bi z zagotovostjo lahko trdili, da je Miha večini udeležencev s svojim znanjem, predanostjo ter umirjenostjo razsvetlil pogled na agresivno vedenje, saj si je moral po zaključku vzeti še kar nekaj časa ter odgovarjati na razna vprašanja. Predavanje se je razvilo v pravi mali debatni klub.

Vir in foto: MDC Blok

 

      

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji