Spletna svetovalnica #tosemjaz Skupnost za mlade z vprašanji, o katerih je lažje pisati, kot govoriti

102017005_univ_lsr_xl
30 jan2018
437

SLOVENIJA – Potrebuješ nasvet? Spletna svetovalnica #tosemjaz omogoča mladostnikom dostop do anonimnega, hitrega in brezplačnega posvetovanja s strokovnjaki s področja medicine, psihologije in socialnega dela. Na vprašanja mladih odgovarja skupina več kot 60 strokovnjakov – prostovoljcev.

Brez napotnic in čakalnih vrst lahko mladostniki preko spletne svetovalne mreže, dostopate do več kot 70 strokovnjakov – prostovoljcev (zdravnikov različnih specializacij, psihologov, socialnih delavcev in drugih strokovnjakov). V spletni svetovalnici so od leta 2001 mladim odgovorili na več kot 40.000 vprašanj, povezanih z dilemami in stiskami odraščanja. Približno 60 odstotkov uporabnikov svetovalnice je starih od 14 do 17 let. 75 odstotkov vprašanj zastavijo dekleta.

 

to sem jaz

#tosemjaz logo.

V uredništvu, ki deluje na Območni enoti Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje, skrbijo za sistem spletnega svetovanja in komuniciranja vsebin ter za sistematično kodiranje spletnih vprašanj glede na tipologijo problema ter vsebinske analize (raziskovalni vpogled v težave mladih, o katerih sporočajo).

Mladinski program promocije zdravja To sem jaz so razvili na Oddelku za socialno medicino in promocijo zdravja Zavoda za zdravstveno varstvo Celje. Od januarja 2014 deluje pod okriljem Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Program prispeva k dvigu organizirane skrbi za duševno zdravje otrok in mladostnikov. Realno samovrednotenje in socialno-čustvene kompetence delujejo kot zaščita v kriznih situacijah in povečujejo posameznikovo psihično odpornost ter prožnost pri obvladovanju vsakdanjih težav. Pozitivna samopodoba v pomembni meri določa posameznikovo zadovoljstvo z življenjem, njegovo srečo ter ščiti telesno in duševno zdravje. V letih 2017-2019 je nadgradnjo programa, vključno s celostno evalvacijo učinkovitosti modela na področju šolske preventivne prakse, podprlo Ministrstvo za zdravje.

Vir in foto: uredništvo mlad.si (vir: NIJZ)

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Članki

Sorodni članki

Avtorji