Nad nami vzhaja mavrica Svetovni dan religij

blur-1867402_1280
16 jan2018
427

LJUBLJANA – Danes, 16. januarja, praznujemo svetovni dan religij. Po podatkih Ministrstva za kulturo je v Sloveniji, v register cerkva in drugih verskih skupnosti vpisanih 48 cerkva in drugih verskih skupnosti. Ob tem dnevu smo na uredništvu portala mlad.si za komentar prosili Društvo salezijanski mladinski center Maribor.

Na svetu je na stotine narodov s tisočerimi kulturami, oboji pa so prepleteni z religijo. Čeprav sama beseda religija iz latinščine “religare” pomeni zvezati skupaj, znova premišljevat, obveza ali tudi dolžnost, ni enotne opredelitve zanjo. Z gotovostjo pa lahko trdimo, da imajo vse religije skupne točke, kot so vera ali versko izkustvo, nauk ali učenje, moralne norme, obredje, skupnost, sveta besedila in sveti prostori ali svetišča. In nenazadnje nas prav vse želijo voditi in pripeljati k nečemu večjemu, višjemu in onostranstvenemu. Hkrati pa nam pomagajo najti odgovore na najbolj temeljna vprašanja, ki si jih zastavlja vsak v svojem življenju: Kaj je smisel in cilj našega življenja? Katera pot pelje do resnične sreče? Zakaj obstaja trpljenje? Kam gremo? In podobna.

Danes na svetovni dan religij imamo ponovno priložnost, da ozavestimo, kako pisan je svet tudi zaradi verske raznolikosti, saj vsaka od njih nosi svojo barvo. Danes imamo priložnosti, da se ljudje različnih religij med seboj bolje spoznamo, saj le s spoznanjem o drugem in drugačnem lahko potem z njim bolj spoštljivo ravnamo.

logo_smc MB

Ob svetovnem dnevu religij običajno poslušamo statistiko pripadnostim eni ali drugi religijam. Hkrati pa nas tudi zanima kakšen odnos do religije imajo mladi. Na prvi pogled se marsikomu zazdi, da mladost in vera ne gresta skupaj.

Da temu ni tako, nas vedno znova prepriča množica mladih na vsakoletnem Srečanju mladih kristjanov v Stični. Za novo leto se vedno zberejo mladi kristjani iz evropskih držav na Evropskem srečanju mladih v taizejskem duhu. Vsaki 2 ali 3 leta se mladi katoličani z vsega sveta srečajo s papežem na največjem dogodku za mlade, na Svetovnem dnevu mladih. Vsem tem in podobnim srečanjem je skupno praznovanje in spoznavanje razsežnosti vere, druženje z mladimi iz različnih kultur – na drugi strani pa veselje, glasba, ples in molitev. Od 18. do 25. januarja bo med kristjani potekal Teden molitve za edinost. V ta namen se kristjani različnih krščanskih Cerkva zbiramo v molitvi za edinost in pripravljamo razna skupna srečanja.

Tudi v našem centru smo pozorni na celostno obravnavo mladostnikov in ta vključuje tudi njihovo odprtost za religijo in duhovni svet. Dnevno se pri nas srečujejo mladi iz različnih verskih skupnostih, med sabo pletejo prijateljstvo, si pomagajo ali igrajo nogomet in družabne igre. Zanimivi so njihovi odzivi na različne verske prakse. Posebej pred različnimi prazniki pogovor nanese na praznovanje le teh po domovih in raznolikosti običajev in navad.

Pri našem delu z mladimi sledimo Don Boskovemu preventivnemu sistemu, ki zajema tudi duhovni vidik človeka. V enem od svojih pisem je zapisal: »Samo vera je sposobna začeti in končati veliko delo resnične vzgoje

Vsako leto v mesecu januarju obeležujemo obletnico smrti Janeza don Boska in se ves mesec poglabljamo v njegovo življenje, delo in osebnost, v ta namen pripravimo program, ki smo ga poimenovali Don Bosko Show. Priprave so že v polnem teku in mladi polni idej in dobre volje se srečujejo in urijo v veščinah potrebnih za nastop in show, ki ga pripravljajo.

Ne samo danes, vsak dan se moramo zavedati, da se naše poti križajo z drugače verujočimi in če le znamo z njimi stopiti v dialog in iskati skupne točke se nad nami razprostre mavrica-mir in veselje. Vsak dan je jud, musliman, budist, hinduist… naš prijatelj.

Društvo Salezijanski mladinski center Maribor

vir in foto: uredništvo mlad.si

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Članki

Sorodni članki

Avtorji