Katzen Kabaret Žanr, ki se pojavi ko vse ostalo odpove

20171223_184130
03 jan2018
384

KAMNIK – Da je kabaret žanr, ki se pojavi ko vse ostalo odpove, je znano. Medtem ko moderna gledališča producirajo nove in nove osveščevalske predstave, ki naj bi boljšale, če že ne spreminjale, svet in ko, na drugi strani, pogrošni mediji in nebulozne umetniške stvaritve ustvarjajo nove brezumne potrošnike, se v temnih kleteh rojevajo kabarejski večeri nove dobe. Ravno dovolj drzni, da v gledalcu vzbudijo kreativno neugodje, ravno prav dolgi, da niso predolgi, ravno dovolj glasni, da predramijo in ravno dovolj goli, da privabijo tudi rajo s Slovenskimi novicami v zadnjem žepu. Oznaka 18+, ki v primeru mladinskega Katzenkabareja velja predvsem za nastopajoče medtem, ko za publiko dopuščamo izjeme, naredi eno uro in pol kletne ekstravagance še bolj mamljivo.

Če so kabareji na Metelkovi pretežno LGBTQ orientirani in kabareji v boljših hotelih namenjeni osamljenim poslovnežem s prstanom v denarnici, je Katzenkabaret v MC Kotlovnica brutalno realen. Zeitgeistovski. In se spreminja. Dve leti nazaj je dišalo po vojni in odgovor mladih je bil silovito in bojevito miroljuben. Leto kasneje so lokalno skupnost pretresale mamilarske afere in tragedije in že se je v novi ediciji Katzenkabareja med drugimi točkami skozi publiko sprehodil skoraj goli mladenič, s konjsko glavo in angelskim spremstvom. Horse. In takoj za njim priredba skladbe rehab in kasneje policistka, ki se sleče le enemu gledalcu. Do konca. Ja, pa občinstvo skoraj linča uradnico, sumljivo podobno osebi v realni lokalni situaciji.

Zadnja edicija Katzenkabareja se je zgodila decembra 2017. Mladi so si, tudi tokrat pod mentorstvom izkušene kabarejske performerke Anje Bezlove, izbrali novo temo. Po glavi jim šviga beseda Migracije. Migranti. A kot vedno, Katzenkabaret ne gre na prvo žogo. Gre za migracije vseh vrst, tudi za tiste boleče prehode in bege iz lastne glave. A še vedno je osrednja tema novi resničnostni šov SLOVENIJA IMA MIGRANTA, kjer se ob ljubki voditeljici Taniti pomeri pet zelo posebnih posameznikov, ki preko žičnatih preprek, birokratskih zapletov in minskih polj lovijo nagrado 10.000 evrov bruto.

20171223_193501_Burst01

Vir: MC Kotlovnica

Katzenkabare združuje najboljše, kar ima lokalna skupnost. Plesna šola Šin Šin, Mosquito Teater, MC Kotlovnica, kup aktivnih mladih ljudi, nekateri od njih so že globoko zakorakali v svet performativne umetnosti, celo showbiznisa, nekateri se še šolajo, drugi so le radovedni in zagnani, iskaje v sebi skrite kotičke podzavesti.

Obiščite Katzenkabaret, a ne pozabite, da potrebujete vabilo.

Vir in foto: Mc Kotlovnica

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Članki

Sorodni članki

Avtorji