Intervju z Mojco Vojska Direktorica Centra mladih Koper

205-CMK_MOJCA_AP
03 jan2018
549

KOPER – Mojca Vojska vodi Center mladih Koper (CMK), ki je zaživel leta 2015 v prostorih nekdanjega Mladinskega in kulturnega centra (MKC) in se od takrat trudi obalni mladini ponujati čim bolj raznolik program, brez žanrskih omejitev in prostor, kjer bi se lahko svobodno družili in ustvarjali.

Center mladih Koper je pred dvema letoma odprl svoja vrata mladini. Kakšen je njegov namen?

Predvsem omogočiti mladim prostor in mentorsko podporo ter jih spodbujati pri razvoju njihovega potenciala. Mi smo tu, da lahko mladi kvalitetno preživljajo svoj prosti čas. To ne pomeni, da imajo samo možnost brezplačnega igranja namiznega nogometa in biljarda, temveč tudi prostor za druženje. Tistim, ki želijo opravljati neko projektno delo, z veseljem pomagamo pri organiziranju, tako s papirologijo kot tudi s samim projektom. Najbolj se vidimo prav v tej mentorski vlogi.

Kateri so bili vaši cilji na začetku delovanja centra?

Cilj je bil dati Kopru mladinski center v pravem pomenu. Ne samo kot koncertno prizorišče in družabni prostor, ampak kot center, ki poleg prostorskih kapacitet nudi tudi neko mentorsko podporo. Namen posameznih prostorov se je čez čas spreminjal. Čeprav delujemo šele dve leti, so se nekateri prostori kar spremenili. Prvotno smo imeli določeno zamisel o tem, kaj bi mladi potrebovali, že po par mesecih pa smo opazili, da mladi potrebujejo nekaj drugega. Ker smo fleksibilni, smo spremenili namembnost prostorov.

So mladi sprejeli te prostore kot svoje?

Da, sem prepričana, da je tako. Moram reči, da prostor soustvarjajo z nami.

Kakšni pa so bili začetki?

Glede na cilje, ki smo si jih postavili, torej, da bo to prostor za vse mlade in ne samo za nekatere subkulture, nismo začeli z ničle, ampak pod njo. Ta prostor je bil znan predvsem po alternativni dejavnosti. Tudi mi še vedno ponujamo alternativne vsebine, a želimo imeti prostor brez žanrskih omejitev, kjer bi se subkulture srečevale in ena drugi predstavljale svoje svetove.

Kaj je CMK pridobil v primerjavi s starim MKC-jem?

ŽMojcae prostorsko smo veliko pridobili. Terasa in nekateri drugi prostori so bili prej precej neizkoriščeni. Zdaj pa so vsi prostori, razen male pisarne, namenjeni mladim. Želimo si, da bi mladi vedeli, da nam je njihovo mnenje pomembno. Ko smo odprli center, so bili zidovi beli in mladi so jih zelo slabo sprejeli. Dobili smo veliko pripomb, a smo vztrajali, dokler nam niso sami povedali, kaj si želijo. Sedaj zidove krasijo grafiti. Najlažje bi seveda bilo, če bi sami naredili grafite že na samem začetku, a to ni bila naša vizija. Če bi že vse, kar je možno narediti, naredili ob otvoritvi, bi bili precej dvolični: želeli bi, da mladi soustvarjajo prostor, hkrati pa ne bi imeli česa soustvariti, ker bi bilo že vse narejeno.

Je center morda kaj izgubil v primerjavi z MKC-jem?

Jaz osebno ne mislim tega. Vem pa, da so nekateri prejšnji uporabniki prepričani, da je tako. Sama sem za to, da se spoštuje zakon, da je varnost na prvem mestu, zato imamo tudi varnostnike, ki jih prej ni bilo. Res pa je, da ni več tiste anarhije in navidezne demokracije – po mojih informacijah namreč ni bilo vse tako demokratično, kot je bilo morda videti. Minus za organizatorje, ki so že prej tu prirejali koncerte, je to, da bendi ne smejo več prespati, po drugi strani pa jim ni več treba skrbeti za čiščenje. Tisti, ki organizirajo mladinske programe, lahko celo brezplačno najamejo prostor. Če recimo ne morejo zagotoviti vstopnine in financirajo program iz lastnega žepa, jim z veseljem pridemo naproti in pomagamo kriti stroške tonskega mojstra in varovanja. Če je koncert razprodan, pa to seveda nima smisla.

Nimate nobenih težav z vključevanjem mladih?

Ne, poleg starih obiskovalcev je prišlo precej mladih, ki prej niso bili uporabniki tega prostora. Zdaj pa so lahko še bolj vpleteni v samo odločanje, saj smo še pred iztekom dveh let postali avtonomni in ustanovili samostojen javni zavod. To priča o tem, da smo se dokazali in nas je lokalna skupnost sprejela.

Predvidevam, da so vaši prostori vedno zasedeni … bi kljub temu kaj spremenili ali dodali programu, ki ga ponujate?

Želje so velike, pogrešamo marsikaj, ampak mislim, da je treba imeti potrpljenje, ne samo glede financiranja. Ponujamo veliko raznolikost. Moram pa priznati, da bi si poleg vadnice, ki jo imamo, želela še polprofesionalni glasbeni studio, kjer bi mladi bendi lahko posneli kakovostne demo in albumske posnetke.

Kateri pa so največji dogodki, ki jih organizirate?

Izpostavila bi dva večja festivala; Festival urbane kulture Burja, ki je bil letos izveden drugič in je zelo dobro obiskan, ter CMoKfest, ki velja za enega večjih dogodkov, ne po številu obiskovalcev, ampak po količini dela. Pred kratkim smo izpeljali modno revijo SweetFashion, ki je bila zelo dobro sprejeta tudi med modnimi kritiki. Bili smo kar ponosni, ko so rekli, da je po kakovosti zelo primerljiva z ljubljanskim FashionWeekom, ki pa je glavni modni dogodek v Sloveniji.

Bili ste vodja Mladifesta, dvotedenskega festivala, ki ga že vrsto let prireja Klub študentov Sežana. Mislite, da bi mladi z obale lahko organizirali kaj podobnega?

Da, definitivno. Opažam, da so tudi pri nas mladi zelo veseli, ko kaj organizirajo, sploh ko prireditev uspe ali je zelo dobro obiskana. Organizacija je zahtevna, vse mora biti dobro urejeno, od financ, programa, promocije do ekipe. To je velik zalogaj za mlado osebo, vendar ne prevelik, najpomembneje pa je, da lahko pridobi ogromno izkušenj in znanj, ki so neprecenljiva.

Mladinski center naj bi vodili mladi, vi pa po pravni definiciji to niste več.

Strinjam se, da morajo v mladinskem centru delati mladi ljudje, vendar ga mlada oseba brez izkušenj ne more voditi. Zdi se mi, da ni tako pomembno, kdo vodi mladinski center, temveč kako ta oseba vidi mlade. Ali jih vidi kot avtonomne osebe, ki so sposobne tudi nekaj organizirati, ali hoče mlade šolati in jim “pametovati”. Tudi nekdo, ki je star 60 let, lahko vodi mladinski center, če v mladih vidi potencial in jim dovoli tudi kakšne napake, s katerimi se učijo. Takšna oseba je lahko veliko boljši vodja kot nekdo, ki ima 25 let in misli, da samo on ve, kaj je prav.

Kakšni pa so cilji in želje za prihodnost?

Želja je zagotovo rasti, ne samo v programskem smislu, ti prostori so nam že malo majhni (smeh). Ne bom rekla, da imamo prostorsko stisko, ampak se večkrat zgodi, da moramo nekaterim odreči gostoljubnost, ker so vsi prostori že zasedeni. V naslednjih letih bi definitivno radi povečali prostorsko kapaciteto, da bi lahko nudili še več programov in si tako povečali bazo prostovoljcev, ki pa zaradi bolonjskega študija ni stalna, saj imajo študenti veliko sprotnih obveznosti, se pa naši prostovoljci zavedajo, da lahko pod našim mentorstvom pridobijo znanja, ki jim bodo v prihodnosti prišla zelo prav.

Vir: Kriss Dassena
Foto: CMK

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Intervjuji

Sorodni članki

Avtorji