»Žuram s prijatelji, ne z drogo!« Izvedba preventivnega projekta v prazničnem decembru

27 Dec2017
635

BREŽICE – Ekipa izvajalcev preventivnega projekta »Žuram s prijatelji, ne z drogo!« v prazničnem decembru ne miruje. Dne 20. 12. 2017 smo naše preventivne aktivnosti na temo droge in zasvojenost izvedli v Osnovni šoli Velika Dolina. Glavni cilj preventivnega projekta, ki ga izvaja Mladinski center Brežice v sodelovanju z Večgeneracijskim centrom Posavje, Centrom za socialno delo Brežice, Zdravstvenim domom Brežice in Policijsko postajo Brežice, je informiranje in ozaveščanje mladostnikov o škodljivi rabi alkohola in drugih psiho-aktivnih snovi ter promoviranje varne zabave, zlasti v času prazničnih dni, ki so pred nami. Aktivnosti se je udeležilo trinajst učencev iz 9. razreda.

V prvem delu programa smo za učence izvedli tri krajša predavanja s področja sociale, zdravstva in policije, sledile so preventivne delavnice, ki so potekale interaktivno v sproščenem vzdušju. Učencem smo odgovorili na marsikatero vprašanje in si izmenjali razmišljanja in izkušnje. Med drugim smo povedali: različne vrste drog in zasvojenosti; kdaj govorimo o zasvojenosti; kako lahko pomagamo – sebi in drugim; pomen pozitivne samopodobe; izzivi prehoda na srednjo šolo; medosebni odnosi, sodelovanje in komunikacija.
Anonimna anketa, ki so jo devetošolci izpolnili ob koncu srečanja, je pokazala, da so jim bila predavanja in delavnice zelo všeč. Najbolj všeč jim je bil odprt, iskren in sproščen pogovor. Napisali so tudi, da so pridobili nekaj novih informacij in se nekaj novega naučili. Veseli nas, da je bil odziv učencev tako zelo pozitiven in upamo, da jim bo slišano z naše strani koristilo.
Vsem udeležencem projekta se zahvaljujemo za sodelovanje. Še posebej mladostnikom pa želimo varno zabavo ob koncu leta in uspešen zaključek osnovne šole. Z izvedbo preventivnih aktivnosti nadaljujemo že v januarju naslednje leto.

Želimo vsem zdravo in prijazno novo leto 2018!

Projekt VGC Posavje sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Evropski socialni sklad v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014–2020.

Vir: mag. Danijela Švajger, univ. dipl. soc., za Mladinski center Brežice

Foto: Mladinski center Brežice

 

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Aktualno Članki

Sorodni članki

Avtorji