Živa knjižnica: Ne sovraži, prisluhni!

FB_profil_Cover
06 dec2017
171

MARIBOR – V okvirju praznovanja Svetovnega dneva človekovih pravic vabimo, Mladinski kulturni center Maribor, Mladinski svet Slovenije in slovenska mladinska delegatka pri Združenih narodih, na celodnevni dogodek Živa knjižnica: Ne sovraži, prisluhni!

 Program dogodka:

11:30 – 12:30 Predstavitev izobraževalnega gradiva na temo sovražnega govora in izobraževanja o človekovih pravicah (Compass, Bookmarks, We can!) – potrebna predhodna prijava zaradi zagotovitve priročnikov, ki jih udeleženci delavnice prejmejo (glej Podrobnejši opis);

13:00 – 14:30 Interaktivna okrogla miza o učinkovitosti različnih metod proti zmanjševanju predsodkov in stereotipov v družbi (gostje navedeni v Podrobnejšem opisu);

15:30 – 20:00 Vseslovenska Živa knjižnica, v okviru katere bodo obiskovalci imeli možnost iskrenega pogovora z osebami, ki so se soočile z diskriminacijo.

21:00 – 22:00 Zarez v torto ob peti obletnici Žive knjižnice Maribor, manjša pogostitev in druženje.

Prisrčno vabljeni!

PODROBNEJŠI OPIS

11:30 – 12:30 Predstavitev izobraževalnih priročnikov Sveta Evrope, ki so namenjeni vsem, ki želijo obravnavati področje človekovih pravic in sovražnega govora pri svojem delu:

- Priročnik Compass: V njem so zbrane dejavnosti in konkretni nasveti, kako mlade pritegniti in jih vključiti v proces uveljavljanja in udejanjanja človekovih pravic v njihovem okolju in na načine, ki so mladim blizu. Razdeljen je na šest poglavij, ki vsebujejo: kratek vodnik za izvajalce, 40 praktičnih dejavnosti in metod za učenje človekovih pravic in teoretsko osnovo o obravnavanih temah.

- Priročnik WeCan! za ukrepanje proti sovražnem govoru, v katerem so predstavljeni komunikacijski in izobraževalni pristopi in orodja za mlade in druge aktiviste za človekove pravice. Priročnik sledi smernicam vzgoje o človekovih pravicah in participaciji mladih in je zasnovan za delo z mladimi, starejšimi od 13 let.

- Priročnik Bookmarks se s pomočjo izobraževanja o človekovih pravicah osredotoča na boj proti sovražnemu govoru na spletu.

 V okviru predstavitve izobraževalnih priročnikov bodo udeležencem predstavljeni tudi primeri aktivnosti opisani v priročnikih.

 Vsi priročniki so namenjen učiteljem, vzgojiteljem in vsem drugim, ki se profesionalno ali prostovoljno ukvarjajo z vzgojo in izobraževanjem, vanj pa vključujejo tudi teme povezane s sovražnim govorom in človekovimi pravicami.

 Prijavljeni udeleženci prejmejo tudi izvod enega izmed priročnikov. Prijave na delavnico sprejemamo do petka, 8. decembra 2017, na elektronski naslov marja.gucek@mkc.si.

 13:00 – 14:30 Interaktivna okrogla miza o učinkovitosti različnih metod proti zmanjševanju predsodkov in stereotipov v družbi, z gosti:

- Andrej Motl, koordinator prijavne točke Spletno oko, Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani,

- Faila Pašić Bišić, častna ambasadorka medkulturnega dialoga MAMD,

- dr. Peter Debeljak, Urad Vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov.

 15:30 – 20:00 Živa knjižnica Maribor

Živa knjižnica je knjižnica kot vsaka druga – ima knjige, knjižničarja_ko, bralce_ke in čitalnico. Posebnost Žive knjižnice je ta, da so knjige ljudje, ki skozi dialog z bralci in bralkami delijo svoje življenjske zgodbe ter izpodbijajo stereotipe, predsodke in stigme. Osnovni namen Žive knjižnice je namreč ozaveščanje o človekovih pravicah in človeškem dostojanstvu preko preizpraševanja predsodkov, ki vodijo k diskriminaciji določenih posameznikov in posameznic ter družbenih skupin.

Primeri živih knjig: . oseba na invalidskem vozičku, transspolna oseba, ženska v moškem poklicu, zdravljen alkoholik, oseba, ki je bila posiljane …

Živa knjižnica poteka tako, da si bralec_ka pri knjižničnem pultu, kjer ga_jo pričaka knjižničar_ka iz nabora knjig oz. knjižnega kataloga izbere knjigo, ki jo želi prebrati. Knjižničar_ka bralca_ko in knjigo predstavi in ju pospremi v čitalnico, ki je rahlo odmaknjen prostor, kjer potekajo branja. Branje poteka v obliki pogovora, kjer knjiga pripoveduje o sebi, bralec pa knjigi postavlja vprašanja, ki ga zanimajo v povezavi s temo knjige. Branje poteka do 30 minut, če pa se bralec_ka in knjiga strinjata, pa se branje lahko podaljša za dodatnih 15 minut. Knjiga ima vso pravico tudi do tega, da na vprašanja, za katera sama presodi, da so preveč osebna ali o njih ne želi govoriti, ne odgovori.

Vir in foto: Mladinski kulturni center Maribor

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji