Zaštekaj učenje! Brezplačne preventivne delavnice »učenje učenja« namenjene srednješolcem

29 Dec2017
1,338

MARIBOR – Prostovoljci Kulturnega društva Mladinski center IndiJanez so v letošnjem letu v okviru programa ŠTEKER izvedli več preventivnih delavnic na temo učenje učenja za dijake različnih srednjih  šol v Mariboru, na Ptuju in Ormožu, z namenom preventivnega ozaveščanja srednješolcev o pomembnosti zavedanja lastnega učnega procesa ter jih opremiti z nekaterimi konkretnimi tehnikami in metodami za učinkovitejše učenje.

Kulturno društvo Mladinski center IndiJanez je v začetku letošnjega leta pričel z izvajanjem programa ŠTEKER, ki je psihološka podpora in pomoč mladim.  Mladostnikom starim od 14 do 20 let v okviru programa omogočajo različne brezplačne dejavnosti. Ekipo sestavljajo psihologi in študentje psihologije. Slednji so aktivni predvsem na področju preventive, in sicer so letos za dijake različnih srednjih šol v Mariboru, na Ptuju in Ormožu izvedli več kot 15 preventivnih delavnic »Zaštekaj«. Mlade so opremljali z nekaterimi konkretnimi tehnikami in metodami za učinkovitejše učenje, kot so na primer uporaba miselnih vzorcev, ki še posebej delujejo pri večjem obsegu snovi, različne mnemotehnike, ki omogočajo boljšo zapomnitev, saj delujejo na podlagi asociacij, slik, zgodb, rim in podobno, učenje s samolepilnimi lističi in učenje s karticami, ki še posebej olajšajo učenje tujih jezikov in številne druge tehnike. Hkrati so njihovi prostovoljci srednješolce motivirali za bolj aktiven pristop k učenju, kako usmeriti pozornost k učenju, na kak način organizirati čas učenja in predvsem kako premagovati ovire, ki se pri učenju pojavijo. Delavnice so bile zastavljene kot interaktivna šolska ura v okviru katere so srednješolci preko številnih praktičnih nalog pridobili nove spretnosti za izboljšanje svojega učenja, hkrati pa  mladi prostovoljci (študentje psihologije) pridobili številne nove izkušnje in znanje na področju nastopanja, priprave in organizacije.

V naslednjem letu v okviru preventive pripravljajo neformalna izobraževanja za srednješolce, ki bodo osredotočena na preprečevanje novodobnih oziroma nekemičnih odvisnosti, še posebej bodo njihova neformalna izobraževanja osredotočena na področje preprečevanja odvisnosti od interneta. Mlade bodo v okviru interaktivne šolske ure, na zanimiv način seznanjali s posledicami, ki jih povzroča prekomerna raba interneta in jih učili kako pridobiti nadzor nad uporabo interneta.

Vir in foto: Kulturno društvo Mladinski center Indijanez

 

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji