(Pre)več aktivnosti mladih Zakaj (pre)več aktivnosti ne pomaga pri kvalitetnem razvoju otroka.

DSC00219
18 dec2017
879

CELJE – V današnjem času, polnem obveznosti in hitenja, nam zlasti med tednom kronično primanjkuje časa, ki bi ga namenili otrokom, še posebej doma, če sta oba starša polno zaposlena. Če imamo med tednom dnevno samo nekaj ur časa za otroke, je potrebno veliko discipline, da jim vsaj del časa namenimo kvalitetno. Vendar se splača, saj bodo otroci znali ta čas zelo ceniti.

Ko v mladinski center pridejo mladostniki velikokrat opažam, da ne rabijo ničesar drugega, kakor da si z njimi. Hrepenijo po pozornosti, saj doma staršem včasih primanjkuje časa za svoje otroke.

DSC09537Ne vem, če je pravilno, da o tem govorim, ampak se mi zdi, da so danes mladostniki preveč obremenjeni. Glasbena šola, športni treningi, kulturne skupine in šola zahtevajo svoje in po vseh teh dejavnostih, pa se še vsi čudimo, zakaj so mladostniki tako raztreseni. Roko na srce: kdaj ima en mladostnik čas, da se vsaj malo umiri. Hiti iz ene v drugo akcijo; nima časa, da bi se malo umiril.

Če se ozrem nazaj na svoje otroštvo, ko sta tudi starša hodila v službo in zraven službe še hodila pomagat na kmetijo k babici, se dobro spominjam, da smo vedno našli čas in na primer skupaj preživeli čas ob mizi. Družinska miza je eden redkih prostorov, kjer se lahko tudi med tednom zbere vsa družina. Tudi, če je popoldanski ali večerni obed preprost, smo si prizadevali narediti nekaj lepega, recimo s pogrinjkom. Bili smo ustvarjalni pri spodbujanju pogovora.

Občasno sta mi starša dovolila, da sem lahko naredil »večerni prekršek« pravil. Vsak trenutek sem zato skušal izkoristiti maksimalno. Dobro je vedeti, da za enega otroka ni lepšega kot npr. »večerni prekršek«, ko lahko otrok zvečer dovoljeno prekrši kakšno pravilo in se prepusti igrivosti ali otroški nagajivosti. Seveda lahko dopustimo kršenje pravil, če ta pravila v družini imamo postavljena (recimo, kdaj hodimo spat; kaj je vse potrebno narediti pred spanjem; kdaj se dela domača naloga; koliko »norenja« dovolimo po hiši ipd.) Še posebej mlajši otroci imajo zelo radi, če lahko zvečer ostanejo dlje pokonci. Seveda je bilo vedno poskrbljeno, da smo ta čas kvalitetno preživeli skupaj in da je ta dejavnost (»večernega prekrška«) bila le občasna, sicer bi lahko izgubila vso privlačnost.

DSC05439

Pri naših mladih, ki obiskujejo mladinski center pa opažam, da imajo mladi veliko popoldanskih aktivnosti. Te redne popoldanske aktivnosti so lahkokot strup za družino. Ne nasedajmo miselnosti, da otrok za vsestranski razvoj potrebuje še kup obšolskih popoldanskih krožkov, treningov in tečajev. Ne postanimo »popoldanska dostavna taksi služba« za svoje otroke. Veliko bolje je, da se skupaj z otrokom pogovorimo in mu pomagamo, da bo znal postaviti prioritete in si izbrati eno dejavnost, ki jo bo res delal s srcem in mu bo veliko pomenila. Sledimo otrokovim interesom in postavimo v ozadje naše lepe želje, za katere bi radi, da bi jih otrok razvijal. Bodimo načelni: če si bo mladostnik za svoje popoldanske aktivnosti postavil prioritete, naj postanejo le-te tudi naše prioritete.

Vilmos Svarc, namestnik vodje v Salezijanskem mladinskem centru Celje

Vir in foto:Društvo Salezijanski mladinski center Celje

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Mnenja

Sorodni članki

Avtorji