Začetek evropske radijske kampanje Projeta

English-Color
07 dec2017
231

Radio Študent 07.12.2017 ob 21:30

LJUBLJANA – Začetek evropske radijske kampanje Projekta “Respect words” (v slovenščini “Spoštuj besede): “Etično novinarstvo proti sovražnemu govoru”, četrtek, 7.12. 2017 ob 21.30 na valovih Radia Študent.

Mednarodni projekt “Respect words” (v slovenščini Spoštuj besede) s sloganom “Etično novinarstvo proti sovražnemu govoru, naslavlja vlogo medijev in tistih, ki jih ustvarjajo, v razmerju do migracij in etničnih ter religijskih manjšin.

Glede na težaven globalni kontekst – dehumaniziranje migracijskih politik, nazadovanje spoštovanja človeškega življenja in človekovih pravic, porast islamofobnega ter ksenofobnega govora in komercializacijo novinarstva – se je več kot 150 evropskih radijskih postaj in skoraj 1300 novinarjev iz osmih partnerskih držav projekta RESPECT WORDS, ki ga sestavljajo International Press Institute (Avstrija), Radio Dreyeckland (Nemčija), ERT (Grčija), Civil Radio (Madžarska), Near FM (Irska), Radio Popolare (Italija), Radio Študent (Slovenija) in koordinator projekta EMA-RTV (Španija), združilo, da bi pomagali ojačati medijsko pokrivanje migrantov in manjšin, kot nepogrešljivega orodja v boju zoper sovražni govor. Projekt »Respect Words« je utemeljen na treh ključnih oseh:

Prva je usmerjena k oblikovanju in izvajanju etičnega kodeksa o novinarski obravnavi tematik, povezanih z migracijskimi procesi in z etničnimi in religijskimi manjšinami s strani priključenih partnerjev projekta. Za pripravo tega dokumenta je vsak partner v svoji državi pripravil seminar, na katerem so se skupaj z institucijami in strokovnjaki zbirale, delile in reflektirale njihove ugotovitve, ki sestavljajo del skupne publikacije “POROČANJE O MIGRACIJAH IN MANJŠINAH – Pristop in navodila”.

Preko druge osi bomo vzpostavili spletno interaktivno mapo, ki bo prikazovala evropske dobre prakse na področju migracijskih procesov in družbenih manjšin. Pri tem bodo izpostavljene pozitivne pobude na področju komunikacije, informacij, kulture in vključevanja migrantov in manjšinskih populacij.

Po tretji osi bodo partnerji projekta pripravili in prenašali evropsko radijsko kampanjo, ki se bo izvajala v obliki novičarskih programov, intervjujev in sporočil za povečanje zavesti in razumevanja humanitarne krize, njenih vzrokov, migracijskih procesov, pravic beguncev ter etničnih in religijskih manjšin.

V uvodni oddaji radijske kampanje Spoštuj besede – etično novinarstvo proti sovražnemu govoru, ki bo na sporedu Radia Študent v četrtek 7.12. ob 21.30 bomo predstavili 10 dobrih praks iz Slovenije, ki jih bomo predlagali za umestitev na vseevropsko mapo dobrih praks s področja integracije, medijskih akcij in poročanja o manjšinah in migracijah. Izbrane prakse so:

- Slovenska Filantropija

- Second Home (Tovarna Rog)

- Društvo Odnos

- Romani Cafenava

- raper Zlatko

- Migrantska literatura na glas!

- Zgodbe Priseljencev (tv-serija)

- projekt Kva Kvačkaš

- Osnovna šola Koper

- Kralji ulice

Vabljeni k spremljanju Evropske radijske kampanje Projekta “Respect words” (v slovenščini “Spoštuj besede): “Etično novinarstvo proti sovražnemu govoru” na Radiu Študent!

Dogodek

Dne: 07.12.2017 21:30 ob 21:30
Kraj: Radio Študent

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji