Vrhunci Zavoda Nefiks 2017

18 Dec2017
820

LJUBLJANALeto 2017 je bilo unikatno, plodno in polno uspešnih dogodkov, na katerih smo Nefiksovci spoznavali nove talente in pomagali razvijati stare. Čeprav smo zadnji večer leta 2016 praznovali pošteno in po vseh pravilih, smo z delom krepko začeli že takoj v januarju.

Utrinki s Podelitve  Nefiks priznanj organizacijam, ki so v letu 2016 zbrale dovolj vpisov v e-Nefiks.

Utrinki s Podelitve Nefiks priznanj organizacijam, ki so v letu 2016 zbrale dovolj vpisov v e-Nefiks.

Ker menimo, da si za dobro opravljeno delo vsakdo zasluži nagrado, smo leto začeli 10. 1. s podelitvijo nagrad vsem organizacijam, ki so v preteklem letu zbrale dovolj vpisov v e-Nefiks. Ker nam je od veselega decembra ostalo še dovolj energije za druženje, smo se zbrali kar na kegljišču in tam v sproščenem vzdušju zaokrožili naše srečanje z dobro hrano, pijačo in smehom ob vseh zgrešenih metih. Nato nas je pred vrati 2. 2. že čakal Karierni dan, eden izmed naših osrednjih dogodkov, ki se ga je udeležil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Marec je bil na Nefiksu zelo delaven mesec. 6. 3. smo v sodelovanju z Veleposlaništvom Združenih držav Amerike gostili prav posebno gostjo, izjemno mlado podjetnico iz ZDA Sheeno Lindahl. Mladenka se je s trdim delom, fleksibilnostjo in željo po uspehu finančno osamosvojila že pri 17-ih letih, si sama plačevala šolnino in opravljala službe, v katerih je uživala. Dogodek je bil v prvi vrsti namenjen mladim podjetnicam oz. tistim, ki se šele podajajo na to pot. Organiziran je bil v okviru projekta Kolegice, ki je sicer zasnovan na principu mentorstva med starejšimi, že bolj izkušenimi ženskami na različnih kariernih področjih, in njihovimi mlajšimi “vajenkami”. Ob dnevu žena so Kolegice opozorile tudi na žalosten trend, ki se danes kaže na področju zaposlovanja mladih žensk: mnoge humanistke danes le težko najdejo zaposlitev in se zaposlujejo v poklicih, za katere bi zadostovala že srednješolska izobrazba. Kolegice so delodajalce pozvale k bolj dostojni obravnavi mladih iskalk zaposlitve, ki jim je nujno zagotoviti možnosti za delo, primerno njihovi izobrazbi.

Udeleženki Nefiks zaposlitvenih rešitev, Jona in Jerneja, na Kariernem kavču, ki je nastal po njuni zaslugi.

Udeleženki Nefiks zaposlitvenih rešitev, Jona in Jerneja, na Kariernem kavču, ki je nastal po njuni zaslugi.

V marcu smo v sodelovanju z agencijo Competo organizirali tudi Karierni kavč; šlo je za serijo webinarjev, v kateri smo se brez dlake na jeziku lotili vprašanj in težav, aktualnih za vsakega mladega iskalca zaposlitve. V maju nas je pomlad že zvabila iz pisarne; videti nas je bilo povsod po Sloveniji, saj smo organizirali hitre karierne zmenke v Novi Gorici, Ilirski Bistrici in Krškem, v Ljubljani pa smo sodelovali tudi s podjetjem Adecco.

V tem času so svoj projekt že skrbno pripravljale škofjeloške Kolegice. Te so se lotile tedenskega popisovanja in deljenja zgodb žensk, z namenom, da se ne pozabi njihovo delo in življenje. Nastala je Facebook stran Škofjeločanka – moja zgodba, na kateri so tedensko začele deliti zgodbe žensk, ki so jim zaupale svoje uspehe, skrbi, navdihe, spodletele podvige, motivacije in še mnogo več. Tudi logaške Kolegice medtem niso počivale: sredi junija so v sodelovanju z Mestno občino Logatec pripravile uspešen dogodek Kolegice o trženju in zdravi prehrani.

Julija smo pogumno zakorakali v 2. polovico leta in po treh letih zaključili mednarodni projekt Show Your Own Gold, pri katerem smo sodelovali s partnerji iz Nemčije, Španije, Velike Britanije, Romunije in Portugalske.
Projekt se je osredotočal na digitalne predstavitve mladih na trgu dela; partnerji smo skupaj zastavili okviren program, nato pa je vsaka država razvila svoje metode. V tem času pa smo že začeli s projektom, ki se mu v tem trenutku iztekajo zadnji dnevi: IT Launch Box. Gre za spletno usposabljanje, pri katerem se mladi učijo osnov programiranja in podjetništva.

Avgusta smo se na pustolovskem pobegu v mislih odpravili v Afganistan, Iran, Grčijo, Turčijo in Makedonijo in se pri tem spomnili na begunsko krizo, na Kariernem taboru za dijake konec meseca pa smo spoznavali različne poklice in interese.

V septembru smo v okviru programa Erasmus+ organizirali mednarodno mladinsko izmenjavo na temo varovanja okolja in gostili predstavnike iz Hrvaške, Nemčije, Italije, Španije, Grčije in Velike Britanije.

Zaposlitvena delavnica Priložnost.EU.

Zaposlitvena delavnica Priložnost.EU.

V oktobru smo v sodelovanju z Informacijsko pisarno Evropskega parlamenta v Sloveniji v Hiši Evropske unije v Ljubljani organizirali interaktivno zaposlitveno delavnico Priložnost.EU, na kateri smo mladim predstavili različne možnosti za pripravništvo in zaposlitev v različnih državah Evropske unije, pa tudi v Evropskem parlamentu.

Prostovoljec Eduardo Lopez in Martina Mrakovčič, direktorica Zavoda Nefiks.

Prostovoljec Eduardo Lopezin Martina Mrakovčič, direktorica Zavoda Nefiks.

Oktobra je v našo pisarno v okviru programa EVS (European Voluntary Service) prišla nova delovna sila – vedno nasmejani prostovoljec Eduardo iz sončnega Madrida, ki je prevzel španske Jezikovne klube.

Posvet o kariernem razvoju in poklicih prihodnosti

Posvet o kariernem razvoju in poklicih prihodnosti

11. 12. smo se v Kristalni palači, v prostorih IBM Slovenija, na Posvetu o kariernem razvoju in poklicih prihodnosti srečali strokovnjaki s področja zaposlovanja in kariernega razvoja, predstavniki nevladnih organizacij, mladinski delavci in drugi, ki se ukvarjajo s kariernim razvojem mladih ter usmeritvijo v poklice prihodnosti. Na dogodku je bil zasnovan tudi osnutek Mreže za karierni razvoj, katere namen je povezava akterjev na tem področju, ki bo omogočala boljši pretok informacij, lažjo organizacijo kariernih dogodkov, boljšo obveščenost, promocijo in na splošno olajšala sodelovanje.
Leto bodo zaokrožile Kolegice s sproščenim dogodkom, namenjenim bodočim podjetnicam in vlogarkam; 20. 12. 2017 ob 15.00 bodo v prostorih Zavoda Nefiks gostile dve uspešni mladi vlogerki, Evo Kljun in Anjo Susič, ki vsaka na svojem Youtube kanalu ustvarjata pod imeni Marija Zmosta in AnjaSuska.

Vir in foto: Zavod Nefiks

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Nacionalno

Sorodni članki

Avtorji