Svetovni dan boja proti AIDSU

world-aids-day-aids-hiv-india
01 dec2017
274

SLOVENIJA – Danes, 1. decembra, obeležujemo Svetovni dan boja proti aidsu, ki ga simbolizira rdeča pentlja. Nacionalni inštitut za javno zdravje ocenjuje, da je v Sloveniji vse več ljudi, ki živijo z okužbo s HIV-om. Spodbudno je dejstvo, da so letos po podatkih NIJZ v Sloveniji prepoznali nižje število novih diagnoz okužb z virusom HIV. Po novembrskih podatkih je bilo na NIJZ prijavljenih 33 primerov novih diagnoz, od tega jih je bilo 23 med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi, kar je najmanj v zadnjih desetih letih.

HIV je virusna bolezen, ki je povzročitelj aidsa, ta pa je skupek bolezenskih znakov in simptomov, ki predstavljajo zadnjo fazo okužbe s HIV. Od leta 1996 so na voljo protivirusna zdravila, ki okuženim omogočajo dolgoletno preživetje z virusom HIV. Za posledicami okužbe vsako leto umre okoli milijon in pol ljudi, največ v Afriki, kjer je 70 odstotkov vseh okužb.

V okviru ozaveščanja o pomembnosti varnih spolnih odnosov bo Zveza študentskih klubov Slovenije (ŠKIS)  v sodelovanju z 34 študentskimi klubi danes mlade informirala o virusu HIV in drugih spolno prenosljivih boleznih ter jih tako spodbujala k varni spolnosti in testiranju za virus HIV. Pravočasno odkrivanje okužb je namreč ključnega pomena za uspešnejše zdravljenje. Mlade bodo ozaveščali tako, da jim bodo delili rdeče pentljice, brošure s pomembnimi informacijami o virusu HIV in jih obveščali o lokacijah, kjer so možna testiranja.

Danes bodo na voljo bodo tudi brezplačna testiranja, in sicer:

– Od 14. do 15. ure na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja

– Od 23. do 2. ure zjutraj v Klubu Tiffany, Metelkova 2, Ljubljana

Vir in foto: uredništvo mlad.si

 

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji