Študentsko delo 5 nasvetov

04 Dec2017
985

SLOVENIJATako kot vsi študenti in študentke sem v želji za dodatnim zaslužkom hotela poiskati delo prek študentske napotnice. Po prijavah na različne oglase sem vendarle dobila delo prek študentskega servisa. Najprej sem morala na razgovor, na katerem so želeli preveriti moje sposobnosti in izkušnje. Na koncu samega razgovoru so mi rekli, da je pred začetkom dela treba opraviti obvezno uvajanje, ki naj bi trajalo tri ali štiri dni. Vse lepo in prav, pravzaprav sem bila vesela, da si bo nekdo vzel čas in me podučil o tem, kako se opravlja delo na mojem delovnem mestu ter mi dal nekaj nasvetov.

Toda kmalu je sledilo presenečanje. Dan pred začetkom uvajanja sem dobila elektronsko sporočilo z urnikom in z opozorilom, da uvajanje ni plačano. To mi seveda ni bilo všeč, saj na razgovoru niso omenili, da bom morala opravljati neplačano uvajanje. Po kratkem premisleku sem se vseeno odločila, da bom stisnila zobe in opravila vse skupaj, saj sem potrebovala službo.

Zgodba študentke o neplačanem uvajanju v okviru študentskega dela

Ti je zgoraj opisan primer znan? Si se tudi ti že kdaj soočil/a z zahtevami po neplačanem delu? Imaš še kakšno vprašanje glede drugih vidikov študentskega dela? Na Sindikatu Mladi plus se zavedamo, da na področju dela dijakov in študentov pogosto prihaja do različnih kršitev, zato smo pripravili 5 nasvetov za ustrezno opravljanje študentskega dela z vsemi pravicami, ki ti pri tem pripadajo.

Na 8 ur dela ti pripada pol ure odmora za malico – pol ure, ki je del tvojega delovnika in s tem plačanega delovnega časa! Delodajalec časa za odmor ne sme izvzeti iz seštevka ur za katere dobiš plačilo.
Delodajalec je dolžan zagotavljati varno in zdravju neškodljivo delovno okolje! To pomeni, da je delodajalec v primeru, da se poškoduješ na delovnem mestu, tudi odškodninsko odgovoren.

Pri študentskem delu se ti v določenih primerih lahko zgodi, da nimaš fiksnega plačila, ampak je to odvisno npr. od količine prodanih izdelkov. Če se znajdeš na takem delovnem mestu, ne pozabi, da v Sloveniji za študentsko delo velja minimalna urna postavka 4,61 € bruto, ki predstavlja najnižje osnovno plačilo. Delodajalec plačilo sicer lahko spreminja, a le nad omenjeno vrednostjo – minimalno urno postavko ti namreč mora vedno zagotoviti!
Študentsko delo poteka na podlagi napotnice – to pomeni, da z njo in z izplačili prek nje dokazuješ, da si opravljal/a delo pri določenem delodajalcu, zato ne pozabi shraniti svojega izvoda napotnice. Ker je študentsko delo v celoti urejeno na podlagi napotnice, ne potrebuješ nobene dodatne pogodbe z delodajalcem, zato ne podpisuj dodatnih papirjev ali drugih dokumentov, s katerimi ti želi delodajalec določiti npr. trajanje dela, odpovedne roke in podobno.

Študentsko delo je začasno in občasno delo in tako ne vsebuje nikakršnih varovalk, kar se tiče trajanja opravljanja dela – niti za delodajalce niti za študente oziroma dijake. To po eni strani pomeni, da ti lahko delodajalec kadarkoli reče, da te ne potrebuje več, a istočasno lahko tudi ti brez posledic kadarkoli prekineš sodelovanje z delodajalcem. Ne nasedaj izmišljotinam o odpovednih rokih in podobno – tega pri študentskem delu ni! Delodajalec ti tudi mora plačati za vse opravljene ure dela do prenehanja sodelovanja.

Če imaš še kakšno dodatno vprašanje glede študentskega dela in stvari, ki spadajo zraven, se lahko vedno obrneš na Sindikat Mladi plus in nam pišeš prek Facebook zasebnega sporočila ali na info@mladiplus.si. Ker smo skupaj močnejši!

P. S.: Zakaj je v okviru študentskega dela nezakonito in problematično neplačano uvajanje? Če študent/ka oravlja delo brez podlage (v tem primeru brez študentske napotnice), gre preprosto za delo na črno. Ko pa je napotnica enkrat izdana, mora biti vsako opravljeno delo plačano.

Vir: Sindikat Mladi plus

Foto: Žurnal

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Nacionalno

Sorodni članki

Avtorji