STISKA IN KAKO IZ NJE?

27 Dec2017
716

MARIBOR – V sredo, 15. novembra 2017, je ponovno potekal tematski večer “Ne-moč odnosa“, ki ga organizirata Društvo SMC Maribor in Družinski centra Objem. Tokratni gost večera je bil dr. Stanko Gerjolj, ki nam je na zelo zanimiv in slikovit način spregovoril o stiski in kako se soočiti z njo. Za glasbeni del programa so ponovno poskrbeli mladi glasbeniki iz Glasbene in baletne šole Antona Martina Slomška v Mariboru.

Predavatelj je povedal, da se človek prične soočati s svojo stisko že v začetku svojega življenja. Prvo stisko lahko otrok doživi že v prenatalnem obdobju preko materinega razpoloženja, zagotovo pa mu prvo stisko, s katero se mora otrok soočiti v svojem življenju, predstavlja njegovo rojstvo. Doživljanje stiske je v življenju nekaj normalnega in pogosto se ob tem pojavi priložnost za osebnostno in čustveno rast posameznika. Na splošno v življenju ženske lažje rešujejo stiske kakor moški, saj so že po naravi bolj odprte in iščejo povezavo ter pomoč pri drugih ljudeh. To so tudi osnovni elementi premagovanja težav in reševanja stisk. V težkih situacijah je pomembno, da se oseba ne zapre vase ampak da je odprta do drugih in si dovoli pomagati. Predavatelj je poudaril, da je stisko bistveno lažje premagovati v odnosu, ob družini in prijateljih ali tistih, ki lahko in želijo pomagati. Po razrešeni stiski je prav tako zelo pomembno praznovanje, saj le tako dobi posameznik občutek, da se je sposoben s stisko ne le soočiti, ampak jo tudi premagati.

Preživeli smo prijeten in poučen skupen večer. Hvala vsem, ki so se nam pridružili in vztrajali z nami na tematskih večerih (Ne)moč odnosa, s katerimi bomo na enak način nadaljevali tudi naslednje leto.

 

Vir in foto: Društvo Salezijanski mladinski center Maribor

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji