Socialno podjetništvo Kako vanj usmeritimlade z manj priložnostmi?

18 Dec2017
759

NOVO MESTO – S težavami pri iskanju prve zaposlitve in vstopu na trg dela se soočajo mladi po vsej Evropi, še posebej ranljivi pa so mladi iz depriviligiranih skupin. Partnerji iz petih evropskih držav so se izziva lotili s projektom YSE, s katerim želijo mlade med 18. in 30. letom z nižjo stopnjo izobrazbe s pomočjo različnih pristopov usmeriti v socialno podjetništvo.

  Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto je kot partner v projektu YSE – Socialno podjetništvo za mlade v Evropi, v Novem mestu od 21. do 24. novembra gostilo predstavnike partnerskih organizacij iz Španije, Portugalske, Nizozemske in Grčije. Na 1. srečanju v okviru projekta, ki je financiran v okviru programa Erasmus +, so mladi pridobili znanja, s katerimi bodo opolnomočili potencialne uporabnike iz ranljivejših skupin za socialno podjetništvo in skupaj z njimi izdelali poslovne načrte za njihove podjetniške ideje. Projekt temelji na usposabljanju trenerjev, ki se bodo usposobili za delo s ciljno skupino in pridobili znanje za pripravo poslovnih načrtov. Tako bodo učinkoviteje razvijali poslovne ideje in usmerjali mlade socialne podjetnike. Izboljšali bodo obstoječa orodja mladinskih delavcev in se seznanili z novimi orodji za reševanje problema brezposelnosti te ciljne skupine.

V okviru usposabljanja so svoje začetne korake v svet podjetništva, predstavila tudi socialna podjetja in podjetniki iz našega lokalnega okolja: Škatla presenečenja, Reciklarna, Urban Design Group in Rado Trifkovć ter e-platforma za podporo krožnemu gospodarstvu e-Simbioza.

V nadaljevanju projekta bodo bodoči trenerji v državah partnericah organizirali lokalne delavnice, s pomočjo katerih bodo omogočili neposredno sodelovanje mladih udeležencev z različnimi institucijami, ki delujejo na področju zaposlovanja. Analizirali bodo stanje in iskali rešitve za zaposlovanje mladih, skupaj pa bodo razvili tudi sto poslovnih načrtov, s pomočjo katerih bodo lahko nekateri začeli svojo podjetniško pot.

Vir in foto: Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo Mesto

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice Projekti

Sorodni članki

Avtorji