Slon na mostu ali EVS-a ne damo!

IMGP2715
11 dec2017
512

MARIBOR - Popotniško združenje Slovenije je ena izmed organizacij, ki si prizadeva ohraniti Evropsko prostovoljsko služno takšno, kot je do sedaj, saj verjamemo , da ima velik vpliv na mlade, mladinske organizacije in lokalno okolje, še najbolj pa na EVS prostovoljce, tako tiste iz tujine, ki jih v Sloveniji gostimo in slovenske EVS prostovoljce, ki jih pošiljamo v tujino.
Naša EVS prostovoljka Yana Volovych je nad Slovenijo tako navdušena, da je že nekaj časa iskala način, kako lahko slovensko gostoljubje to povrne mladim v Sloveniji.

davV mesecu novembru smo se dogovorili, da prične v okviru osebnega projekta slovenske študente in druge mlade poučevati ruščine.
V sodelovanju s Študentsko organizacijo Univerze v Mariboru in Mladinskim kulturnim centrom Maribor smo tako pričeli izvajati tečaje ruščine za manjše skupine in kjer lahko mladi osnovno znanje ruskega jezika pridobijo brezplačno.

Seveda je vsaj začetek težak in samovšečno bi bilo izjaviti, da ni bilo niti malo treme. Po daljšem razmisleku sva skupaj prišla do zaključka, kako predstaviti ruski jezik kot jezik, ki je blizu slovenskemu, saj sta vendarle oba jezika slovanska.
Razmišljanje je pripeljalo do slike, kjer je bilo več živali v različnih položajih, osredotočili pa smo se na tiste, ki se enako ali zelo podobno imenujejo v obeh jezikih. Od tod tudi naslov “Slon na mostu“, saj se tudi v ruščini ne sliši bistveno drugače.
In če je Slon na mostu nekoliko šaljiv naslov, pa je most med ruskim in slovenskim jezikom ena od dodatnih posledic programa Erasmus+, konkretno EVS in zato velja ponovni poziv k ohranitvi EVS kot ga poznamo.

Igor Jurišič, predsednik Popotniškega združenja Slovenije

Vir in foto: Popotniško združenje Slovenije

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Mnenja

Sorodni članki

Avtorji