Skupne korenine evropskih besed “COMMON ROOTS OF THE EUROPEAN WORDS” – CREW, usposabljanje Erasmus +

Crew 1
18 dec2017
332

NOVO MESTO – Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto je z dvema prostovoljkama sodelovalo v projektu “COMMON ROOTS OF THE EUROPEAN WORDS” – CREW, ki ga vodi italijanski partner Associazione di volontariato “NEW DEAL” iz regije Kalabrija. Projekt je sofinanciran s strani Evropske unije – program Erasmus+. Od 11. do 16. 9. 2017 je v kraju Reggio di Calabria v Italiji potekalo usposabljanje, na temo besed, ki imajo skupne korenine.

Na usposabljanju se je zbralo 26 udeležencev iz 12 različnih držav (Bolgarija, Ciper, Hrvaška, Italija, Latvija, Litva, Makedonija, Portugalska, Češka republika, Romunija, Slovenija, Španija).

Crew 2Prvi dan so organizatorji namenili medsebojnemu spoznavanju vseh sodelujočih ter prihodu zadnjih udeležencev. V naslednjih dneh so se odvijale razne oblike neformalnega učenja – predvsem preko zabavnih interaktivnih iger so udeleženci spoznavali lingvistične korenine sodelujočih držav in iskali njihove sorodnosti. Razdeljeni v skupine so iskali besede, ki v njihovih jezikih zvenijo podobno, toda imajo različne pomene, spoznavali so vrednote udeležencev, debatirali so o prihodnosti Evropske unije in o izzivih, s katerimi se le-ta sooča. Spoznali so, da nas kljub jezikovnim razlikam družijo podobne težave na trgu delovne sile in hkrati, da se države reševanja te problematike lotevajo na podobne načine.

 Vse projektne aktivnosti so služile krepitvi solidarnosti, medkulturnega dialoga, strpnosti, medsebojnega spoštovanja, znanja tujih jezikov, ki je ključno za medsebojno povezovanje, krepitev evropske kulture in identitete. Udeleženci so stkali mednarodne vezi, ki so pomembne za aktivno državljanstvo. Zadnji dan je sledila podelitev certifikatov Youthpass.

Vir in foto: Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo Mesto

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Članki Mednarodno Projekti

Sorodni članki

Avtorji