Prvo usposabljanje voditeljev Oratorija V šolskem letu 2017/2018

28 Dec2017
1,293

LJUBLJANA – Mladinsko delo pridobiva na svoji veljavi, pri čemer so pomembne izkušnje in znanje mladih. Pri Oratoriju Slovenija se trudimo, da bi poleg kvantitete vedno bolj delali tudi na kvaliteti, pri čemer imajo pomembno vlogo prav voditelji oratorijev. Oni so gonilna sila, hkrati pa tudi sami preko vodenja najbolj krepijo svoje kompetence.

Da bi mladi za to pomembno delo pridobili čim več znanja, smo v sredini decembra 2017 organizirali prvo vikend izobraževanje v letošnjem šolskem letu. Na Rakovniku v Ljubljani se je zbralo 10 mladih voditeljev.

V petek smo po medsebojnem spoznavanju in uvodni motivacijski dejavnosti obnavljali in poglabljali svoje znanje o Janezu Bosku, štirih stebrih in drugih temeljih oratorija in preventivnega vzgojnega sistema. Pretresli smo tudi svoj pogled na oratorij, ki se mora iz animatorskega premakniti na voditeljskega.

V soboto smo šli od bolj splošnih k vedno konkretnejšim vsebinam. Dopoldne smo se najprej v teoriji in praksi dotaknili vodenja in dinamike skupine, pri čemer nam je pomagala igra vlog. Po kosilu in popoldanskem druženju smo se spraševali, kakšen je lik oratorijskega voditelja in kaj ga loči od drugih vrst voditeljev. Popoldansko delo je bilo usmerjeno v načrtovanje, ki smo ga obdelali na praktični in teoretični ravni. Vsak oratorijski voditelj si je zastavil prve korake načrta za delo s svojo animatorsko skupino.

Po dolgem dnevu je po večerji sledil pomemben del in sicer pogovor o odprtih vprašanjih. Odprli smo najrazličnejše tematike, na katere smo skušali dati odgovor. Hkrati smo se zavedli, da je vprašanj veliko, vedno pa odgovor ni čisto enoznačen. Sledil je zabavni družabni večer, ki so ga pripravili oratorijski voditelji sami.

Usposabljanje smo zaključili na osebni ravni. Nedelja je bila namreč namenjena razmisleku o naši osebni voditeljski poti. Vsak je sam sebi zastavil cilje, v katero smer se želi razvijati na tem področju. Po zaključni evalvaciji in podelitvi diplom so »usposobljeni« oratorijski voditelji odšli v svoje lokalne oratorije, kjer bodo skušali pridobljeno znanje vključiti v pripravo animatorjev in poletnega programa.

Vedno znova ugotavljamo, da so takšna izobraževanja pomembna in nujno potrebna. Hkrati se zavedamo, da je časa za vse tematike premalo in da mladi poleg izobraževanj potrebujejo veliko skupnega pogovora in skupnega iskanja rešitev na določene probleme. Nekaj pa bodo prinesle tudi konkretne izkušnje, praksa in jesensko »follow up« srečanje. Do tedaj pa novim izzivom naproti in čim več uspehov.

Vir in foto: Boštjan Jamnik

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Aktualno Novice

Sorodni članki

Avtorji