Pogled v naše delu v 2017 UMMI

ekipa_ummi_20130601_1932720468
18 dec2017
334

KOPER – Naše dejavnosti  segajo v čas, ko je nastala naša država. S  skupino strokovnjakov  predvsem iz naravoslovja in umetnosti delamo že 26 let. Iz tega smo izdali veliko publikacij, knjig, naj naštejem samo nekaj:

- Reka Rižana – od izvira do izliva: interdisciplinarne ideje mladih,

- Stopamo na trg ustvarjalnosti,

- najobsežnejša je knjiga o Ankaranskem polotoku Ustvarjalnost mladih – morje interesov,

- dokumentarni film in obsežen prospekt Turistična pot – po poteh graničarjev itd.

Na področje Ankaranskega polotoka smo segli leta 2000. Prej se je naše raziskovanje poglabljalo v področje Sečoveljskih solin, Fiese, Pirana in Brkinov. Naše delo je bilo raziskovanje mladih –dijakov, študentov- nadarjenih predvsem Zoisovih štipendistov z mentorji – strokovnjaki iz naravoslovnega in umetnostnega področja. Ko se je končal interes države za drugačno delo z nadarjenimi, smo naše izkušnje ponudili vsem mladim, predvsem tistim, ki so in prihajajo na Ankaranski polotok.

Na Ankaranskem polotoku se stikata dve državi (Slovenija in Italija). Ta prostor nudi izjemno veliko vsebin in zanimivosti, ki so kot sredstvo lahko učilo (Naravni spomenik, školjčišče, Resslov gaj, mediteransko rastlinstvo, morje in življenje v in ob morju, ptice, lan, bunkerji in stolp iz II. svetovne vojne, vinska trta, oljka, Luka Koper, ribištvo, itd.). Za pridobivanje novih znanj in spoznanj s ciljem, da prostor, v katerega pridemo, cenimo, spoštujemo in posledično tudi varujemo.

Tudi v letu 2017 se je raziskovanje in delo mladih dotikalo tega področja. Vedno nihamo med vrednostjo procesa in ciljem. Nikoli nam niso cilj nova znanja, ampak proces ustvarjanja in motivacija. Kako motivirati mlade, ki pridejo predvsem na počitnice in mladostno druženje, da se ob delu in rezultatih zabavajo?

 Potek letnega dela se začenja z vabilom mladih za delo na naših projektih. S pomočjo strokovnjakov in svojega znanja se poglobijo v posamezne vsebine, jih primerno priredijo za svoja posredovanja drugim, ki pridejo na ta polotok. Tako nastane pravo medgeneracijsko delo spoznavanja in druženja. V letošnjem letu so bili tako realizirani naslednji projekti:

- Šole v naravi za učence OŠ Koroška Bela, OŠ Mihe Pintarja Toleda Velenje, OŠ Polzela, OŠ Toneta Okrogarja, OŠ Zagorje, OŠ Pivka, OŠ Tišina in OŠ Puconci;

- Dvakrat smo nudili Srednji medicinski šoli iz Zagorja izbirne vsebine iz področja vodnih športov, prve pomoči, reševanja iz vode, vedenja o astmi in segli tudi na področje še dokaj neznanega homeopatskega zdravljenja;

- Naše celoletno delo pa sega tudi na ponudbo mladih iz celotne Slovenije, da svoja znanja in spretnosti poglobijo in to priredijo v posebne delavnice, ki jih potem skozi vse mesece počitnic izvajajo na Debelem Rtiču na Mladinskem zdravilišču in letovišču za otroke in mlade, ki pridejo tja na zdravljenje ali počitnikovanje. Tako smo izvedli okoli 80 delavnic.

- Posebne raziskovalne naloge so imeli tudi dijaki koprske gimnazije. Poglabljali so se v svoje videnje prihodnosti mestnega jedra Koper ter izdelali individualne prospekte za te vsebine.

Pomočnik koordinatorja Saša Šimac

Vir in foto: UMMI

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji