Na sodu smodnika

DSC02970
19 dec2017
280

KAMNIK – Industrijska dediščina se bolj poredko pojavlja v slovenskih projektih EVS. Po eni strani je to pričakovano, saj se od osamosvojitve dalje, ko se je začela doba propadanja industrije, tovarne in delavstvo povezujejo s socializmom, nekdanjo skupno državo in drugimi negativnimi konotacijami. Spet po drugi strani pa je škoda za take omejitve, saj ostanki nekdanjih tovarn nudijo neskončno možnosti predvsem nevladnemu sektorju. Pa ne zgolj, kot bi nekdo pomislil na prvo žogo, zaradi atraktivnih prostorov, ki nudijo inspiracijo umetniškim varilcem, cirkusantom, uličnim umetnikom, likovnikom. Še bolj pomembne so zgodbe nekdanjih delavcev, ki radi stopijo pred kamere in mikrofone in govorijo in govorijo dokler ne zmanjka baterije.

DSC03019Po spletu okoliščin pa so se v Kamniku, nekdaj enemu od najpomembnejših industrijskih mest, eden za drugim neusmiljeno zgodili kar trije izvrstni EVS projekti, vsi osredotočeni na enega najskrivnostnejših kompleksov – črno, nevarno, s skrivnostmi in žrtvami tovarniških nesreč zaznamovano tovarno smodnika.

Leta 2014 smo propadajoče podočje fotodokumentirali, izdelali računalniško podprto maketo in za poobedek iz ene od stavb naredili pravi pravcati pospeševalnik mladinskega zaposlovanja – znani, z nagradami do danes dodobra ovešeni KIKŠtarter.

Druga skupina, 2015, se je naučila snemati in montirati in na plano so prišle zgodbe nekdanjih delavcev, izpostavila pa se je nova, največja zgradba v nekdanji tovarni, ki smo jo poimenovali Katzenberg.

2017 je zdaj. Zadnja skupina poizkuša dati tovarni uporabno vrednost. Iz Katzenberga je nastal ustvarjalni hostel, pozimi pa namenski escape room center.

In ravnokar se je v sodelovanju z Medobčinskim muzejem Kamnik zgodila zadnja razstava o kamniški smodnišnici. EVS ovki Clara in Maria sta skupaj z njuno gledališko mentorico Anjo Bezlovo, oblečeni v originalna oblačila smodnišnice, sprejeli obiskovalce, ki so so lahko ogledali izbirek predmetov, ki smo jih v sodelovanju z MC Kotlovnico in Kd Priden možic, z vsemi prej omenjenimi evsovci in domačimi prostovoljci, pogosta na skrivaj, reševali pred preprodajalci in gradbenimi stroji. Tehtnica za smodnik, transportniki, kemikalije, unikatne opozorilne table, načrti … Pomemben del razstave je bil posvečen viziji razvoja stavbe Katzenberg študentke arhitekture Anje Urankar, sicer ene od mentoric EVS skupine 2015, eden od nekdanjih delavcev pa je razstavo izkoristil tudi za izdajo knjige o smodnišnici, ki jo je oblikovala, skupaj z razstavo, mlada oblikovalka Katarina Goltez. Tako so se starešine kamniške industrijske dediščine, muzejski kurator Marko Kumer, navdušenec in performer Goran Završnik in direktorica muzeja Zora Torkar na eni strani, klanjali nekdanjim delavcem, ki pa so, marsikdo, z upanjem zrli v mladino, ki se ukvarja z njihovo staro tovarno. Praznik generacij, praznik romantike, povezane s starimi zidovi, črnim ubijalskim prahom, odtrganimi prsti in obilico smeha za ogromnim betonskim zidom, ki je od sredine 19. stoletja varoval. Ironije usode je hotela, da so zadnje tri EVS projekte, povezane z ohranjanjem smodnišnice,razen ene samcate izjeme polnili mladi iz nemškega govornega področja, prav od tam, od koder so sredi 19. stoletja prišli njeni graditelji.

Vir: Zavod Mladinski center Kotlovnica Kamnik
Foto: Iztok Čebašek

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Članki

Sorodni članki

Avtorji