Moj pogled na delo v SMC Salezijanskem mladinskem centru.

DSC00598
14 dec2017
649

SLOVENIJA – V Sloveniji imamo 35 mladinskih centrov in 7 društev SMC (Salezijanski mladinski center), eden izmed njih se nahaja tudi na Hudinji v Celju. Je ustanova, ki opravlja dejavnost na območju več lokalnih skupnosti in zagotavlja prostor. Skozi vse leto nudimo različne aktivnosti za mlade, ki ga izvajajo mladinske organizacije, druge skupine mladih in mladinskih servisov.

DSC00618Načelo centra je, da na lokalnih ravneh pomaga mladim pri organiziranju lastnih aktivnosti in pri iskanju lastnih načinov izražanja. Osnovni namen vsakega mladinskega centra je združevati mlade in jim nuditi prostor, pomoč in nova spoznanja.
V prostem času se najpogosteje ukvarjajo z nogometom, košarko, odbojko, rokometom, plesom, in igranjem namiznih iger ter glasbe. Mladim želimo pomagati pri aktivnem preživljanju prostega časa, ustvarjanju novih prijateljstev, sprejemanju drugačnosti, premagovanju napetosti med mladimi in izmenjavi mnenj. Z njimi se ukvarjajo predvsem animatorji in prostovoljci, ki prihajajo iz okolice Celja. V programe so vključeni osnovnošolci, kot srednješolci, ki svoj prosti čas delijo s mladostniki, ki potrebujejo pomoč pri učenju in domačih nalogah. Program je namenjen otrokom in mladim, ne glede na njihov socialni status, spol in versko pripadnost. Z navzočnostjo želimo vzgajati najprej te, ki živijo v bližnji okolici, kot tudi vse tiste, ki se od drugod vključijo v razne programe.

Vedno znova odkrivamo, kako pomembno vlogo igra družba v življenju mladega človeka. Nudimo mladim moč in motivacijo za izvajanje lastnih projektov, kjer so oni sami protagonisti dejavnosti. Zato želimo mlade opogumiti in vzpodbuditi, da so napake vedno sestavni del napredka in jih ni potrebno razumeti kot nekaj negativnega. Mladi tukaj srečujejo svoje sovrstnike. Tukaj se lahko s svojimi sovrstniki, koristno preživijo svoj prosti čas. Mladi si najdejo vedno nekoga, ki bo zanje imel čas, jim bo prisluhnil in se z njim pogovoril.
V prvi vrsti jih vzpodbujamo, da si ob tem nabirajo še koristnejše izkušnje za življenje in kariero. To ni zgolj čas priložnostnih srečevanj, ampak je ozračje, ki mlademu pomaga. Pri našem delu je najpomembnejša ljubezen do mladih. V tistih otroško-najstniških letih nikoli ne veš, kam te vodi pot, in se ji prepustiš, kjer so na prvem mestu starši. Je pa res, da si z odraščanjem gradiš osebnost. Ljudje vplivajo nate, vzornike si pa izbiraš sam.

Dejavnosti v mladinskem centru se udeležuje širši krog otrok in mladine. Nekaterih programov se tako udeležujejo mladi iz Celja in okolice. Vsi pa se tu počutijo doma, ker je to zanje drugi dom. Je prostovoljno združenje mladih, ki s svojim delovanjem omogoča mladim pridobivanje načrtnih učnih izkušenj, oblikovanje in izražanje njihovih stališč ter izvajanje dejavnosti v skladu z njihovo interesno in kulturno usmeritvijo. V okviru mladih na podlagi lastnih prizadevanj prispevajo k lastnemu vključevanju v družbo, ter prispevajo k razvoju skupnosti.

Tjaša Lipovšek, zaposlena v SMC Celje

Vir in foto: Društvo Salezijanski mladinski center Celje

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Lokalno Mnenja

Sorodni članki

Avtorji