Mladinski center Krško na strokovni ekskurziji Prenos informacij in dobrih praks

27 Dec2017
1,513

KRŠKO – Med 4. in 5.12.2017 smo se zaposleni v Mladinskem centru Krško odpravili na že tradicionalno strokovno ekskurzijo. Vsako leto obiščemo različne organizacije, ki se tako ali drugače ukvarjajo z mladinskim delom, z namenom prenosa informacij in dobrih praks. Letos smo tako obiskali Društvo SVIT Koper, Center Mladih Koper, Zavod BOB, Mladi Zmaji Črnuče ter Hostel Celica.

Na ekskurziji se nam je pridružila tudi študentka socialne pedagogike Amanda Srpčić, ki v našem centru deluje kot prostovoljka, ki pravi:

Če priznam, pred udeležbo na ekskurziji nisem točno vedela kaj naj bi pomenilo ulično delo oz. si nisem znala predstavljati kako to izgleda. Glede na to, da je besedna zveza zgrajena iz besede »ulično«, sem predvidevala, da delo poteka na ulici, kar mi je bilo zelo všeč, saj to pomeni, da ne gre za institucionalno delo, pri katerem sam proces poteka tako, da posameznika segregiramo, torej ga ločimo od okolja. Prav to mi je v zvezi z uličnim delom takoj pritegnilo pozornost, saj se mladinski delavci želijo približati mladim v njihovem prostoru, tam kjer se ti najpogosteje zbirajo in družijo.

Z Mladinskim centrom Krško smo obiskali dva zavoda, ki se ukvarjata z uličnim delom. To sta zavod Svit in zavod Bob. Na ta način smo se tudi sami seznanili z dobro prakso, ki ju ta dva zavoda definitivno imata. Pri mladinskem uličnem delu gre za to, da želi le to mlade vključiti v samo skupnost, jih opolnomočiti in jim ponuditi pomoč, če se ti znajdejo v stiski. Zdi se mi, da mladi predvsem danes potrebujejo prostor, kjer se lahko odprto pogovarjajo o vseh temah, o katerih se morda ne upajo pogovarjati z bližnjimi osebami. Pri tem delu vidim tudi priložnost krepitve same skupnosti in medsebojno, predvsem medgeneracijsko povezovanje.

Tudi Mladinski center Krško bo naslednje leto pričel z izvajanjem uličnega dela, kjer se bomo mladinske delavke in delavci podali na ulice in se z mladimi poskusili povezati preko športa, družabnih iger, klepetov in delavnic. Zelo pomembno se mi zdi, da se takšni projekti začnejo izvajati tudi v manjših mestih, saj so trenutno tovrstne oblike dela bolj značilne le za večja mesta, v manjših pa takšnih aktivnosti vsekakor primanjkuje. Osebno se tega projekta zelo veselim in komaj čakam, da z njim pričnemo!

Vir in foto: Barbara Masnik, Mladinski center Krško

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji