Mladi športno aktivni Mladinska izmenjava

18447277_1170062163121922_8370658473505636745_n
15 dec2017
296

NOVO MESTO – Med 9. – 16. majem 2017 se je preko programa ERASMUS+ v prikupnem italijanskem mestecu Giovinazzo zbralo šest skupin iz šestih držav, in sicer iz Češke, Italije, Poljske, Romunije, Bolgarije in Slovenije. Izmenjava že z imenom Spring of Sports nakazuje, da je bil program osredotočen na šport.

Aktivnosti so večinoma pripravili udeleženci sami, vse pa so se  navezovale na šport.

18519504_1170062189788586_4409345617385919613_n

Prvi dan se je začel z delavnico o pričakovanjih in strahovih, ki jih čutijo udeleženci izmenjave »Spring of sports«. Sklenjen je bil tudi dogovor o skupnih pravilih. Lov na zaklad je bila še ena izjemno zanimiva dogodivščina tega dne. Le ta se je odvijal po – zaenkrat še – neznanem mestecu Giovinazzo. Dan se je zaključil z večerjo in druženjem.

Z drugim dnem so bili udeleženci že kar suvereni in vanj vstopili s trdnim in odločnim korakom. Pričel se je z dejavnostjo: Kaj je to mladinska izmenjava? Po skupinah so se pogovarjali o tovrstnem vprašanju in na koncu je vsaka izmed skupin, predstavila svoja dognanja ostalim.  Po dokaj umirjenem skupnem pogovoru se je pričelo športno navdihnjeno popoldne. Italijanska skupina je pripravila športno aktivnost skoki v vrečah, sledila je še aktivnost slovenske ekipe, ki je pripravila za udeležence igro balinanja. Tako je drugi dan potekal dinamično in zabavno.

Za mnoge težko pričakovan petek, je bil tu. Zakaj? Večino udeležencev je ta dan prvič preizkusila občutek, kako je, ko se potopiš v modro globino in raziskuješ svet, ki ti ni znan. Vse to s pravo potapljaško opremo in seveda z inštruktorjem. Medtem, ko se je ena skupina lovila s svojimi plavutkami in tesnimi potapljaškimi oblekami, je druga skupina igrala »beach volley« na bližnjem peščenem igrišču. Po precej utrujajočem dopoldnevu so se udeleženci premaknili v mesto Molfetta v lokalno zvezo sodnikov in bili priča prvemu mednarodnemu sestanku A.I.A – Molfetta. Za to, so vsi udeleženci pridobili tudi certifikat o participaciji na tem dogodku.

Četrti dan, kot vsak do sedaj, se je prebudil v res vroč dan. Preživeli so ga v mestu Molfetta na »Giro d’ Italia«. Po ogledu starta kolesarjev so odkorakali vsi skupaj na avtobus, ki je odpeljal v mesto Margherita di Savoia, kjer smo obiskali tamkajšnji košarkarski klub MSV. Poljska ekipa je vodila nekaj dejavnosti, ki so vključevale košarkarske prvine in še vaje za razteg, preden so se vsi pognali za žogo v tekmi. S tečajniki košarke so udeleženci, razporejeni v skupine, odigrali nekaj košarkarskih tekem.

Umirjena nedelja, peti dan skupnega preživljanja in doživljanja te izkušnje. Večino udeležencev je večino tihe nedelje izkoristila za počitek ob morju, sončenju, kopanju. V popoldanskih urah pa so se udeleženci preizkusili v igri zaupanja. Igra je potekala v parih. En član para si je preko oči ovil trak, drugi ga je vodil z besedami. Nato so se brž odpravili spet nazaj, na svoje standardne pozicije ob morju.

Zadnji dan izmenjave se je prikazal, kot bi trenil. Prehitro. Pa vendar, pričel se je z izletom v mesto Bari. Potekal je ogled olimpijskega odbora in njihove stavbe ter stadiona. V istem mestu so odbrzeli še na ogled športne univerze. Popoldne so  se odpravili v športno dvorano namizno teniškega kluba »A.S.D. Tennistavolo I’ Azzurro Molfetta«. Udeleženci so skupaj s člani tega kluba igrali namizni tenis, balinanje, odbojko, itd. Po športnem druženju in rekreaciji pa je potekala podelitev certifikata »youthpass« za vse udeležence. Ker je bil seveda to zadnji dan, so se vsi, skupaj s člani kluba, odpravili na plažo in imeli »žur«, do jutranjih ur.

Vsakršna taka izkušnja človeka obogati in ga res naredi močnejšega, večjega, sposobnejšega, modrejšega in bolj dovzetnega za vse in vsakogar.

Vir in foto: Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo Mesto

 

 

 

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Mednarodno Novice Projekti

Sorodni članki

Avtorji