Mladi in zaposlitvene možnosti Usposabljanje Erasmus+KA1

Goneet
15 dec2017
247

EVROPA – Med 2. in 8. oktobrom 2017 je v kraju Santa Cruz na Portugalskem potekalo usposabljanje v okviru projekta GONEET – Generating Opportunities for »NEETs«.  Projekt, ki je financiran iz programa Erasmus+KA1, poteka pod koordinacijo Madan Parque de ciencia iz Portugalske in združuje 11 partnerjev iz 11 evropskih držav: Champions Factory iz Bolgarije, Citizens in power iz Cipra, Youth Europe Estonia iz Estonije, Youthnet Hellas iz Grčije, TBP iz Litve, Stowarzyszenie Wiosna iz Poljske, Madan Parque iz Portugalske, Cosi iz Romunije, Adel Slovakia iz Slovaške, DRPDNM iz Slovenije ter Deses3 iz Španije.

Mladih, ki niso zaposleni in niso vključeni v nobeno obliko izobraževanja ali usposabljanja (Not in Education, Employment or Training – NEET), je v EU kar 14 milijonov. Da bi lahko uspešneje reševali obstoječo problematiko na lokalnem nivoju, sta se usposabljanja udeležili dve prostovoljki Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto.

Preko neformalnega učenja sta pridobivali veščine za razvoj socialnega kapitala in opolnomočenje NEET oseb za konkurenčen vstop na trg.  Na usposabljanju je 23 udeležencev aktivno razvijalo metode in ideje za učinkovito delo s ciljno skupino v projektu. Spoznali so metode za spodbujanje aktivne udeležbe mladih, igre za krepitev timskega duha, preko igranja vlog so simulirali delo z mladimi ter tako spoznali morebitne težave in izzive, s katerimi se lahko srečajo pri praktičnem delu. Prav tako so izmenjali osebne izkušnje, tako da so delali v skupinah ter na ta način krepili medkulturni dialog. Po večdnevnih aktivnostih so poznali, da nas kljub geografski razpršenosti povezuje podoben cilj – mladim »NEET« osebam pomagati pri vključitvi na trg delovne sile, kar lahko lažje dosežemo, če med partnerji vzpostavimo stabilno mrežo za izmenjavo koristnih informacij, ki zadevajo projektno tematiko. Tako smo lahko učinkovitejši ne le na lokalnem, ampak tudi na evropskem nivoju.

Vir in foto: Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Mednarodno Novice Projekti

Sorodni članki

Avtorji