Izmenjevalnica Mednarodni dan prostovoljstva.

Izmenjevalnica (3)
07 dec2017
360

SLOVENIJAMednarodni dan prostovoljstva, ki smo ga obeležili 5. decembra, opozarja na velik prispevek prostovoljcev in nas hkrati vabi med prostovoljce. Brez prostovoljcev bi bilo življenje v naši družbi bistveno osiromašeno, saj ti pomembno prispevajo k razvijanju vrednot solidarnosti in socialnemu ter siceršnjemu napredku družbe. 5. december je bil le en dan, ki vsekakor ni dovolj za ustrezno vrednotenje prostovoljcev, saj njihova prizadevanja za boljšo družbo potekajo vsak dan, vse dni v letu. Ob tej priložnosti smo na uredništvu mlad.si za predstavitev prosili prejemnike letošnjega priznanja Naj prostovoljski projekt 2016 – Izmenjevalnico.

Izmenjevalnica_logo_velikIzmenjevalnica_logo_velik_5416e7566117bIzmenjevalnica je prostovoljski projekt Rdečega križa Ljubljana in je nastal kot odgovor na realne potrebe, ki so jih zaznali prostovoljci in zaposleni v Humanitarnem centru. Določena oblačila, ki so bila podarjena Rdečemu križu Ljubljana, ostajajo, saj jih prejemniki pomoči v Humanitarnem centru ne izberejo. Ostajajo predvsem “vintage” oblačila, ki so sicer trenutno zelo priljubljena, vendar imajo med prejemniki pomoči negativno konotacijo. Na drugi strani so prehranski paketi preveč enolični, poleg tega pa vedno primanjkuje donacij v obliki izdelkov za higieno in čistil. Namesto, da bi oblačila predali v predelavo, na Izmenjevalnici vstopijo v krog ponovne uporabe. Na dogodkih presortirana oblačila ponudimo najširši javnosti in jih zamenjamo za trajne prehranske izdelke in izdelke za higieno. Tako spreminjamo eno obliko donacije v drugo. Vsak obiskovalec se odloči sam, v skladu s svojimi zmožnostmi, kakšne vrednosti izdelkov bo prinesel na menjavo. Izmenjevalnica tako sočasno omogoča dostopnost oblačil širšemu krogu ljudi in bogati prehranske pakete pomoči Rdečega križa. Podatki o zbranemu številu donacij, nakazujejo, da je bil projekt uspešno sprejet med obiskovalci. Samo v letu 2016 smo z dogodki IzmenjeIzmenjevalnica_logo_velikvalnice zbrali več kot 3.500 kg donacij.

NAJ PROSTOVOLJSKI PROJEKT 2016
Izmenjevalnica je v letošnjem letu prejela laskavi naziv Naj prostovoljski projekt 2016, ki ga pod pokroviteljstvom predsednika države, že 15. leto podeljuje Mladinski svet Slovenije. Priznanje nam daje dodaten zagon, da tudi v prihodnje nadaljujemo z aktivnostmi, s katerim širimo koncept ponovne uporabe ter vrednote solidarnosti in medsebojne pomoči, še posebej med mladimi.

PRIDITE NA IZMENJEVALNICO – DOGODEK Z DOBRODELNIM NAMENOM
Na Izmenjevalnico prinesete, na primer, dve konzervi tunine, škatlo kosmičev in šampon, torej štiri izdelke, in si v zameno izberete obleko. Za en podarjen izdelek dobite kravato ali rutko, za dva pa majico. Dobrodošli so še posebej izdelki, s katerimi popestrimo enolične pakete, v prednovoletnem času zato zbiramo priboljške – (npr. piškoti, suho sadje, kava, čokolada).

Poleg rednih Izmenjevalnic, ki potekajo vsak 3. petek v mesecu od 16. do 20. ure v Humanitarnem centru RKS-OZ Ljubljana in vsako 1. soboto v mesecu, med 10. in 16. uro, v Hostlu Tresor, vas v decembru vabimo še na Milojko – okolju in vesolju prijazen sejem. Na sejmu se nam bo pridružil lep nabor ponudnikov, ki vam bodo omogočili okoljsko in družbeno ozaveščena praznična obdarovanja.

Za več informacij smo vam z veseljem na voljo: izmenjevalnica@rdecikrizljubljana.si.

FB

Jošt Derlink

Vir: urednišvo mlad.si

Foto: Izmenjevalnica

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Članki

Sorodni članki

Avtorji