Gorenjci po valovih Portugalske Mladinska izmenjava na Portugalskem.

foto portugalska
06 dec2017
188

EVROPA – Septembra letos smo se v zgodnjih jutranjih urah iz Poljč odpravili v mestece Aveiro na Portugalskem. Pot je bila dolga in kljub temu, da je bilo vreme že pri nas čudovito, so bili Gašper, Staš in Žan nad sončnim in toplim vremenom z vetrom iz Atlantika, izjemno zanimivo arhitekturo Aveira, ki spominja na Benetke ter množico mladih iz petih različnih držav, popolnoma navdušeni.

Udeleženci mladinske izmenjave, ki je zajemala tematiko vključevanja oseb s posebnimi potrebami v družbo, so prispeli iz Estonije, Makedonije, Bolgarije, Romunije, Portugalske in Slovenije. Duh najstništva in zgodnjih 20-ih let udeležencev in udeleženk, je povzročila takojšnje medsebojno spoznavanje z najbolj pogostima vprašanjema »Where are you from?« in »How are you?«. Proces raziskovanja in druženja je zacvetel, hostel, kjer smo bivali, pa je za naslednjih 5 dni postal center njihovega življenja in vsega dogajanja.

S kombinacijo uvodnih spoznavanj, ekipnih iger, različnih interaktivnih delavnic, vključevanja udeležencev v življenje oseb s posebnimi potrebami, simulacijskih iger, raziskovanja mesta z okolico in druženja v prostem času, smo dneve preživljali aktivno, srkali smo nove poglede in izkušnje na področju različnih družbenih tematik, trenirali smo našo angleščino, se učili drugih jezikov ter začutili pomembnost takšnih dogodkov, kot so mladinske izmenjave, ki pri mladih razbijajo rutine, bistrijo misli, dajejo zagon in motiv za naprej.

Izkušnja, ki jo bodo fantje iz Gorenjske še dolgo dolgo časa nosili s seboj.

Gašper, Staš in Žan so se mladinske izmenjave “I’m here: The big step of social inclusion for young people with disabilities” na Portugalskem udeležili preko Mladinskega kluba Garaža (Zavod Manipura).

 David Došenović, Mentor mladih

Vir in foto: Zavod Manipura

 

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji