Evropski izleti v varstveno delovni center Sodelovanje prostovoljcev Evropske prostovoljske službe Zavoda Manipura z Varstveno delovnim centrom Radovljica

foto vdc3
06 dec2017
199

BEGUNJE NA GORENJSKEMZavod Manipura v sodelovanju s CUDV Matevža Langusa že vrsto let organizira tedenska srečanja evropskih prostovoljcev z uporabniki Varstveno delovnega centra Radovljica. S skupino desetih prostovoljcev iz različnih evropskih držav enkrat tedensko obiskujemo dnevni center v Radovljici, kjer nekaj ur preživljamo čas, ki je v kratkem času postal zelo pomemben za vse sodelujoče. Ta čas daje raznolikost, gradi čudovite medosebne odnose, uči o človeški podobnosti in enakosti, nabira vseživljenje izkušnje in ohranja izjemno močne spomine.

foto vdc 2Kaj točno počnemo na naših druženjih, je odvisno od različnih dejavnikov. Rdečo nit vsekakor predstavlja vključevanje evropskih prostovoljcev v lokalno skupnost in točno določeno ciljno skupino, ki jo predstavljajo osebe s posebnimi potrebami. Obratno pa uporabnikom VDC Radovljica taka druženja predstavljajo vpogled v mednarodni duh, izkušnjo mentorstva, premagovanje jezikovnih ovir, spoznavanje kultur in negovanje občutkov za sočloveka, vzpodbujanje enakosti in dejstva, da zmorejo! Oboje povezuje neformalni učni proces, ki temelji na izkustvenem učenju, opazovanju, spontanosti in občutku varnosti vseh udeležencev. Če bi naša druženja lahko opisali z enim stavkom, bi ta po vsej verjetnosti izgledal nekako tako: “Pomagaj mi, da naredim sam.” ali pa “Delajmo skupaj.”  In čeprav se na prvi pogled zdi, da se uporabnikom VDC-ja, odvisno seveda od posameznika, stopnja zavedanja, zavestnega učenja ter povezovanja dogodkov, ne razvija tako kot pri ostali populaciji, dejansko ni tako. Tisto, kar na trenutke ni vidno, pride mogoče do izraza kasneje.

FOTO VDC

Preizkusili smo se že v marsičem. Izkusili smo marsikaj in preizkušali bomo še naprej. Prostovoljci s podporo mentorja Zavoda Manipura pripravljajo spoznavne aktivnosti, ekipne igre, delo z različnimi materiali, športne in gibalne igre ter spoznavanja z različnimi glasbenimi inštrumenti, delo z lesom in ostalimi naravnimi materiali. Uporabniki VDC-ja prostovoljce učijo dela v delavnicah, z njimi delijo svoja znanja in veščine, v vlogi turističnih vodičev pa prostovoljcem vodijo po mestu z okolico.

Delavnicam se pridružujejo tudi mladi iz okolice, sodelovanje raste, mi pa smo veseli, da imamo možnost biti del te zgodbe.

David Došenović, Mentor EVS prostovoljcev

Vir in foto: Zavod Manipura

 

 

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji