Anketa; Dosežki v letu 2017

21 Dec2017
1,652

SLOVENIJA – Konec leta je gotovo čas, ko vsi radi pogledamo v preteklo leto za nami, obujamo spomine, štejemo uspehe in smo z eno nogo že v prihajajočem letu. Na uredništvu mlad.si smo zato v decembru pripravili anketo, v kateri smo nekatere izmed organizacij mladinskega sektorja vprašali, po čem si bodo zapomnili leto 2017, kako uspešno je bilo in kakšni so njihovi načrti za prihajajoče leto. 

Center za mlade Domžale

Po čem si boste leto 2017 v zvezi z mladinskim delom gotovo zapomnili?

logo

Leto 2017 ocenjujemo kot zelo uspešno za mladinski sektor. Predvsem sta nas razveselili dve novici, ki bosta dolgoročno vplivali na razvoj mladinskega sektorja. To sta sprejem nacionalne poklicne kvalifikacije in prvi razpis URSM za zaposlovanje v mladinskem sektorju.

Kako uspešno je bilo leto 2017 za vašo organizacijo za mlade, mladinsko organizacijo, mladinski center? Kaj vse ste se v tem letu naučili?

Leto 2017 bo ekipi Centra za mlade Domžale ostalo v zelo lepem spominu. Dokončno je zaživel Plac za mlade – dnevni center za mlade. Uspešno smo zaključili prvi EVS projekt, izpeljali mednarodni trening in mladinsko izmenjavo. Ne nazadnje pa je v zaključni fazi tudi sprejemanje strategije za mlade za obdobje 2018-23, ki poteka pod okriljem Občine Domžale. Bilo je leto presežkov in uspehov in z optimizmom zremo v prihodnje leto.

Kakšno so načrti za prihajajoče leto?

Leta 2018 bomo upihnili 20. svečko našega obstoja. Načrti so temu primerno ambiciozni, a uresničljivi. Nadaljevali bomo z uspešnimi projekti, načrtujemo pa tudi nekaj novosti, ki so povezane s sprejemom strategije. V sodelovanju z Občino Domžale bo v prenovljeni obliki zaživel festival za mlade, oblikovan pa bo tudi portal za mlade, kjer bodo na enem mestu zbrane vse informacije vseh mladinskih organizacij in vseh zadev, povezanih z mladimi v občini.

Zavod Ypsilon

ypsilonPo čem si boste leto 2017 v zvezi z mladinskim delom gotovo zapomnili?

Po sicer počasnem a vztrajnem prodoru digitalizacije v mladinsko delo ter preboju na področju zaposlovanja mladih tako v mladinskem sektorju kot po velikem doprinosu mladinskega sektorja, k zaposlovanju mladih v drugih sektorjih.

Kako uspešno je bilo leto 2017 za vašo organizacijo za mlade, mladinsko organizacijo, mladinski center? Kaj vse ste se v tem letu naučili?

Leto 2017 lahko v Zavodu Ypsilon ocenimo kot zelo uspešno, saj smo se okrepili tako na kadrovskem področju, kot tudi na področju partnerjev in projektov. Naučili smo se da so izzivi priložnost za rast in razvoj ter da je s pravo ekipo vse mogoče.

Kakšno so načrti za prihajajoče leto?

Zaposlovanje mladih, mladinski podjetništvo, nefomalno izobraževanje, mreženjski dogodki z uspešnimi domačimi in tujimi posamezniki, digitalizacija… Spremljate nas, ker bo vsekakor pestro in zanimivo 😉

Zavod Mobin

EYC-01-FB-Profile-300x300Po čem si boste leto 2017 v zvezi z mladinskim delom gotovo zapomnili?

Po tem, da je naš dolgoletni direktor in soustanovitelj Zavoda Mobin, Janez Plevnik, prejel najvišjo nagrado v mladinskem sektorju v Sloveniji – nagrado za dolgoletni posebni doprinos razvoju mladinskega sektorja v Sloveniji.

Kako uspešno je bilo leto 2017 za vašo organizacijo za mlade, mladinsko organizacijo, mladinski center? Kaj vse ste se v tem letu naučili?

Leto 2017 je bilo, kot napovedano, prelomno za Zavod Mobin in Evropsko mladinsko kartico. Dosegli smo ključna partnerstva, ki bodo v prihodnji letih pokrila eno tretjino vseh mladih v starosti od 12 do 29 let s pomočjo Evropske mladinske kartice. Kot ključna bomo vzpostavili partnerstva z Univerzo v Ljubljani, Univerzo na Primorskem, Delavsko hranilnico, številnimi študentskimi klubi in občinami, predvsem pa z eŠolo, ki izdaja 80 odstotkov vseh dijaških izkaznic v Sloveniji.

Kakšno so načrti za prihajajoče leto?

Prihodnje leto bomo nadgradili odlično delo iz preteklih dveh let z vsaj dvema novima zaposlitvama mladih v naši organizaciji in z dosti večjim poudarkom na digitalnem mladinskem delu in spodbujanjem aktivnega državljanstva naših članov. Skupaj z vsaj dvema občinama v Sloveniji (eno manjšo in eno večjo) bomo razvijali občinske mladinske kartice in pokazali dodano vrednost, ki jo tako orodje kot je Evropska mladinska kartica lahko ima na lokalnem nivoju. Velik poudarek bomo dali tudi uporabi kartice za povezovanje storitev za mlade kot je subvencionirana prehrana, prevoz, dostop do knjižnic idr.

Zavod Bob

bobPo čem si boste leto 2017 v zvezi z mladinskim delom gotovo zapomnili?

Izvedba prvega Streetstivala, festivala uličnega dela, 10 letnica Zavoda Bob, digitalno mladinsko delo, menjava direktorja URSM in direktorja Urada za mladino MOL, sprejetje standardov za NPK Mladinski delavec, poplava programov, ki naslavljajo zaposlovanje mladih, razpis za neprofitna stanovanja za mlade v MOL.

Kako uspešno je bilo leto 2017 za vašo organizacijo za mlade, mladinsko organizacijo, mladinski center? Kaj vse ste se v tem letu naučili?

Leto 2017 je bilo tako kot vsako do sedaj najuspešnejše leto z Zavod Bob ;). V mladinskem centru smo se naučili veliko ročnih spretnosti (kvačkanje, uporaba recikliranih materialov, izdelovnje dekoracije itd.). Na Zavodu Bob smo dobili več izkušenj z EVS prostovoljstvom, posledično smo se naučili šteti do 10 po turško. Ker smo v letu 2017 sodelovali kar precej tako z osnovnimi kot srednjimi šolami smo ugotovili, da si učitelji zelo zaslužijo svoje plače. Ugotovili smo tudi, da je s strani URSM individualno delo s posameznikom finančno vrednoteno manj kot delo s skupino.

Kakšno so načrti za prihajajoče leto?

Nadgradnja trenutnega dela, združevanje strukturirnega diloga z nenasilno komunikacijo, iskanje novih prostorov in delavnice, sodelovanje s Gorenjskimi in Primorskimi mladinskimi organizacijami, uporabljati mobilni center, ki smo ga oblikovli skupaj z mladostniki in mladimi v letu 2017. Predvsem pa si želimo obdržati trenutno velikost kolektiva.

Mreža MaMa

2-200x167Po čem si boste leto 2017 v zvezi z mladinskim delom gotovo zapomnili?

2017 si bomo gotovo zapomnili po Nacionalni poklicni kvalifikaciji mladinski delavec/delavka, Dialogu med mladimi in predsednikom Evropske komisije in Predsednikom Vlade RS s Predstavništvom evropske komisije v Sloveniji, dvigu branosti portala mlad.si, vseh projektih Erasmus+ Mladi v akciji, podpori Zavoda RS za zaposlovanje pri ukrepih aktivne politike zaposlovanja, projektu Junaki zaposlovanja – Vrnimo si prihodnost z Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije in projektu  MLADIM, utrjevanju povezovanj z Družbo Zeos  ter novih temah varnosti v mladinskem elu z zavodom Vozim. Seveda pa bodo v spominu ostala tudi letna srečanja z našimi članicami na Klubu MaMa…Težko bi v nekaj vrstic zajeli vse vtise, ki jih pušča leto 2017.

Kako uspešno je bilo leto 2017 za vašo organizacijo za mlade, mladinsko organizacijo, mladinski center? Kaj vse ste se v tem letu naučili?

“Ga je že konec?” Zadnjih 12 mesecev je bilo na Mreži MaMa bolj pretečenih, kot prehojenih, zato lahko brez dvoma rečemo »aplavz prosim«. En velik aplavz za mladinske centre in mladinske delavce, Mrežo MaMa in sodelavce! Z zaključkom 2017 puščamo velik vsebinski pečat v mladinskem sektorju in nedvomno sodelujemo pri gradnji kvalitetnih temeljev za krepitev mladinskega sektorja v prihajajočih letih. Poleg priprave kakovostnih gradiv za mladinske delavce in širjenja metod mladinskega dela, bi kot enega večjih uspehov izpostavili  še NPK mladinski delavec, kjer sta naša direktorica Maja Hostnik in vodja projektov Laura Krančan že dobro zagrizli v delo, da postaneta članici komisje.

Kakšno so načrti za prihajajoče leto?

V okviru naših projektov in v sodelovanju z mladinskimi centri še naprej odgovarjati na potrebe družbe in mladih. V letu 2017 se čutita razvoj in pozitivna energija tako v družbi, kot tudi v mladinskem sektorju, zaznati je premike, še vedno pa obstaja prostor, kjer smo lahko še boljši in močnejši. Obstajajo zgodbe in teme, ki jih je vredno razvijati, zato se bomo tudi v letu 2018 trudili, da bomo še naprej odpirali nove horizonte, iskali nove izzive ter skupaj z mladinskimi centri naredili še več “pozitivnih neumnosti”, ki nas bogatijo in delajo iz dneva v dan močnejše.

 Vir in foto: urendštvo mlad.si

č

 

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Ankete

Sorodni članki

Avtorji