Vtisi EVS prostovoljke Anje

Anja
15 nov2017
281

KRŠKO - Anjo je za EVS (Evropska prostovoljska služba) navdušila dobra izkušnja njene prijateljice. Zaradi želje po tovrstni izkušnji se je tudi sama obrnila na Mladinski center Krško, kjer je pridobila informacije o programu in pomoč pri izbiri ter prijavi na program. EVS poteka znotraj programa Erasmus+ Mladi v akciji in je namenjen mladim od 17. do vključno 30. leta in jim omogoča neformalno izobraževanje znotraj mednarodnega prostovoljskega projekta.

Anja sedaj nabira svoje izkušnje na EVS izmenjavi na Českem in morda ravno njena izkušnja navduši koga izmed vas. Kako je minil njen prvi mesec življenja, si lahko preberete spodaj. Obljublja, da se nam kmalu oglasi z novimi novičkami.

Mesec dni in pol sem že na češkem, v mestu Třinec, včasih se mi zdi da sem prispela pred tremi dnevi, spet drugič, kot da sem tu že celo leto. Ampak čas beži in nove izkušnje se že nabirajo. Že takoj tretji dan po prihodu v Třinec sem začela z urami Češčine, ki je zelo podobna slovenščini, tako da se mi zdi, da mi gre presenetljivo dobro in se kar poskušam sporazumevati s domačini v Češčini, čeprav večinoma govorijo tudi angleško. Delam v socialni organizaciji Bunkr, ker tu nimajo socialnih delavcev na šolah, se le ti ukvarjajo z otroci v mladinskih klubih ali na ulici, v obliki tako imenovanega “street worka”. Moje delo tu je pomoč socialnim delavkam, na ulici se večinoma igram z otroci, ter jih poskušam zamotit, ko se hoče delavka z enim od njih pogovoriti na samem. V klubu pa so bolj najstniki, tako da včasih igram z njimi namizni nogomet, vendar niso preveč navdušeni, ker ga igrajo vsak dan in so predobri zame. Večinoma sem prisotna v klubu, ter se poskušam naučiti in uporabiti kako novo Češko besedo. Vsak teden imamo tudi kakšen dogodek, tako da ni nikoli dolgčas. Za noč čarovnic smo se našemili, izrezali buče in pogledali grozljivko. Imeli smo športno popoldne, kjer so vsi sodelujoči dobili nagrade. Imela sem tudi svoj dogodek, kjer sem predstavila sebe in Slovenijo. Ko so pobelili klub, smo ga s klienti še barvno okrasili, da zgleda bolj zabavno. Imeli smo tudi delavni vikend, kjer smo šli s klienti sosednjega Borek centra skupnosti, s celimi družinami, na kočo v sosednji kraj, kjer smo se igrali z otroci, pripravili program, cel vikend pa je bil delovno zabaven. Delam 5 dni na teden po 6ur na dan, tako da mi ostane več kot dovolj časa za raziskovanje Češke, prav tako Poljske in Slovaške, ki ju imam tudi čisto blizu. Največji problem je, da je toliko vsega za videt, toliko novih stvari, da nekako ne ostane dovolj časa za kakšen konkreten obrok, tako da so instant juhice, ki jih samo preliješ s vročo vodo, moj najboljši prijatelj. Na splošno sem zelo vesela, da sem prišla sem in se veselim vseh izzivov, ki me še čakajo.

Do naslednjič pa lep pozdravček iz Češke.

Vir in foto: Mladinski center Krško

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Mednarodno Novice

Sorodni članki

Avtorji